O HND-u > Zaključci novinarskog vijeća časti > Zaključci 24. sjednice Novinarskog vijeća časti, održane 7. prosinca 2017.

Zdenko Zrilić vs Zrinka Božajić

Zahtjev Zdenka Zrilića (po odvjetničkom društvu Korljan&partneri d.o.o.) za pokretanje postupka protiv Zrinke Božajić, glavne urednice portala Zadardanas.hr,  autorice teksta http://zadardanas.hr/2017/10/mladen-modric-ponovo-u-akciji-poznati-zadarski-galamdija-ponovo-prijeti-i-zastrasuje-urednistvo-portala-zadardanas/, objavljenoga 18. listopada 2017.

Zrinka Božajić nije članica HND-a.

Novinarsko vijeće časti u sastavu Aleksej Gotthardi-Pavlovsky, Tomislav Držić, Verica Mađer, Paulina Peko Šalja, Damir Pijaca, Marko Podrug, Vlado Premuž, Slobodan Vlašić

donosi

Zaključak

Vijeće časti jednoglasno  upozorava glavnu urednicu portala Zadardanas da   uvredama  i načinom  pisanja o Zdenku Zriliću  grubo krši opća načela novinarske profesije.

Obrazloženje: Vijeće časti HND-a ne  odlučuje  o tome navodi li novinar istinu ili ne, a upravo je to u fokusu prijave Zdenka Zrilića koji traži da Vijeće reagira na “neistine, poluistine i izvrnute istine”. Stoga se članovi Vijeća časti ni ovoga puta neće upuštati u procjene, budući da je to u nadležnosti nekih drugih institucija, ima li novinarka Zrinka Božajić pokriće u svojim tvrdnjama da su joj, kako navodi u tekstu, Mladen Modrić, Zdenko Zrilić i članovi njegove obitelji prijetili.

No, Vijeće časti novinarku Zrinku Božajić upozorava da je prekršila opća načela novinarske profesije uvredljivim pisanjem o prijavitelju, njegovim suradnicima i obitelji. Naime, izrazi poput “moralne nakaze” i “majmuni” te konstatacija da se “gospođa Zrilić krevelji po gradu jer ima nekih problema” primjeri su kršenja univerzalnih novinarskih načela. Vijeće časti uvijek će se zauzimati za postulat da je novinar dužan poštovati etiku javne riječi i kulturu dijaloga te uvažavati čast, ugled i dostojanstvo osoba s kojima polemizira.