Iz medija

Od 1333 tužbe protiv novinara i medija gotovo polovica se može smatrati SLAPP tužbama

HND i Centar za demokraciju i pravo Miko Tripalo proveli su opsežnu analizu presuda protiv medija i novinara u razdoblju od 2016. do 2023. O rezultatima smo razgovarali s istražiteljicom na projektu Ivanom Zeljko. Hrvatska je država u kojoj su novinari i mediji često na udaru tužbi. Značajan dio tih tužbi je prepoznat kao snažan pritisak na slobodu medija i novinarsku profesiju, te služe kao sredstvo za ušutkivanje novinara i medija. 

22.07.2024.

PODNESEN OPTUŽNI PRIJEDLOG Otac i sestra poznatog HDZ-ovca istukli nagrađivanu novinarku Melitu Vrsaljko

Melitu Vrsaljko, uglednu hrvatsku novinarku i dokumentaristicu s nekoliko nagrada, u Nadinu pored Zadra, gdje živi, napali su u ponedjeljak i utorak otac i sestra poznatog zadarskog HDZ-ovca Darija Vrsaljka jer je, kako je objavila, htjela snimiti navoženje otpada na zemlji Vrsaljkova oca u Nadinu, objavila je u srijedu Vrsaljko na Facebooku.

18.07.2024.

Hrvatski filozof o slučaju Assange: “Ovo je grozna vijest za budućnost novinarstva”

Hrvatski filozof Srećko Horvat gostovao je u N1 studiju kod Domagoja Novokmeta gdje je komentirao puštanje na slobodu najpoznatijeg svjetskog zviždača, Juliana Assangea, poznatijeg po Wikileaksu. Horvat kaže da je to velik događaj za Assangea koji je konačno stekao slobodu nakon 14 godina progona. “Prvo je bio u kućnom pritvoru, potom sedam godina u veleposlanstvu Ekvadora u Londonu i onda još pet godina u zatvoru gdje je bio u nekoj vrsti samnice. On 14 godina nije vidio Sunce, a zbog toga što je radio ono što rade novinari i urednici”, rekao je.

02.07.2024.

Dan kada je na kioscima osvanuo prvi broj Večernjeg lista

Od samih je početaka bio zamišljen kao narodne novine i u 65 godina svog postojanja ta se orijentacija do dana današnjeg nikada nije promijenila. Mijenjalo se društvo, politike, države, no taj primat kao narodnih novina Večernjak nikad u svojoj povijesti nije ispuštao. Događaj se, naime, uistinu dogodio tek ako je o njemu pisao Večernji list. 

01.07.2024.

Hrvoje Zovko: Neće nas ušutkati

Tumačenje domoljublja po DP-u je samo izgovor za obračun sa svima koji im nisu po volji. HND je apsolutno uz Novosti i ako se bilo što dogodi našim kolegicama i kolegama, za to smatramo odgovornima vodstvo DP-a, kaže predsjednik Hrvatskog novinarskog društva. 

17.06.2024.

POMOĆ I PRITISCI Jelinić: Nepravedne državne potpore najveći su problem medija u Hrvatskoj

Neravnopravna raspodjela državnog novca, u kojoj nekritični mediji dobivaju pomoć a kritični bivaju izloženi pritisku, najveći je problem medija u Hrvatskoj danas. Brojne zemlje u Evropskoj uniji imaju sustave potpore neovisnog novinarstva, tiskanog novinarstva, i na raznim drugim raznama imaju to bolje posloženo nego što je to Hrvatska napravila, izjavio je za banjalučki nezavisni portal Buka, 6yka.com, glavni urednik Nacionala Berislav Jelinić. 

30.05.2024.

Običan dan u Plenkovićevoj Hrvatskoj: Vrhovni sud udario kontru Zovku, HND-u, sudovima i novinarstvu

Nezakoniti otkaz predsjedniku HND-a Vrhovni sud je, pod palicom Đure Sesse, učinio zakonitim. Ne radi se tu o pravosuđu. Ne radi se o 'časti i ugledu poslodavca'. Ne radi se ni o Zovku, niti o HND-u. Čak ni o Sessi. Radi se o politici. Nakon šest godina i sedam dobivenih sudskih postupaka na sudu, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko je opet na početku.

17.05.2024.

Donosi li nova hrvatska vlada i novi pritisak na medije?

"Osovina zla, klika lijevih medija koji ruše vlast" - tako je na jednom nedavnom sastanku predsjednik HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković nazvao dio hrvatskih medija koji su kritički pisali o njegovoj Vladi. Sada nakon izbora, u savezu s izrazito desnijim Domovinskim pokretom, najavljuje se ukidanje državnog finansiranja manjinskog sedmičnika Novosti. Opozicija i Hrvatsko novinarsko društvo složni su u stavu da su najave skandalozne i pitaju se je li s novom vladom otvoren put u cenzuru i kontrolu hrvatskih medija?  U prilogu pod naslovom "Donosi li nova hrvatska vlada i novi pritisak na medije?" možete pogledati analizu Marine Barukčić na Al Jazeeri Balkans. 

 

10.05.2024.

Bujanec ovršio News Bar zbog urnebesnog teksta o zapljeni kokaina. Ustavni sud zaključio da je glupo kažnjavati satiru i srušio presudu

Ustavni sud RH usvojio je tužbu News Bar Empirea i ukinuo presudu Županijskog suda u Zagrebu prema kojoj je izdavač satiričnog sadržaja morao voditelju Velimiru Bujancu platiti odštetu zbog satiričnog komentara o njemu. Predmet vraćaju na ponovni postupak Općinskom državnom sudu u Zagrebu.

29.04.2024.

Nacional objavio snimku: "Na njoj Plenković vrijeđa Penavu i Most te medije"

Nacional je objavio snimku koju je, kako tvrdi, na zatvorenom sastanku snimio jedan član HDZ-a te mu je dostavio. Na snimci se, tvrde Nacional i njegov izvor, može čuti Plenković koji vrijeđa Penavu, a kažu da imaju i snimku u kojoj vrijeđa Most. Ubrzo nakon ove snimke Nacional je objavio i snimku u kojoj Plenković napada medije.

15.04.2024.