Aktualno

Aktualno - vijesti

Anita Markić nova povjerenica za informiranje

Hrvatska je u četvrtak dobila novu treću povjerenicu za informiranje, Hrvatski sabor na tu je dužnost, na pet godina, tajnim glasovanjem izabrao Anitu Markić, voditeljicu Uprave za politički sustav i opću upravu Ministarstva pravosuđa i uprave. GONG je utvrdio kako je ovim izborom zarobljena još jedna nezavisna institucija.

01.12.2023.

Izvješće EU-a : Većina govora mržnje na internetu usmjerena protiv žena

Žene su glavne mete govora mržnje na internetu, uključujući pogrdne riječi, uznemiravanje i poticanje na seksualno nasilje, objavljeno je u izvješću Europske unije u srijedu. To bi trebalo potaknuti EU i društvene mreže da obrate pozornost na karakteristike poput roda i etniciteta pri moderiranju sadržaja, rekla je Europska agencija za temeljna prava (FRA) u svom izvješću.

30.11.2023.

Gerovac predstavio "Satanaelovo evanđelje": Treba pisati i govoriti o zločinima Crkve

Straha od pisanja o zločinima Crkve ne smije biti, poručio je u utorak novinar, urednik, kolumnist i pisac Goran Gerovac povodom predstavljanja svoga novoga krimi-romana "Satanaelovo evanđelje" u kojemu se bavi korupcijom i zločinom unutar katoličke crkve.

30.11.2023.

Natječaj NUNS-a za regionalnu novinarsku nagradu „Gordana Suša“ za televizijsko novinarstvo za 2023. godinu

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS)  raspisalo je natječaj za drugu po redu regionalnu novinarsku nagradu „Gordana Suša“ za televizijsko novinarstvo za 2023. godinu. Prošlogodišnji dobitnik ove nagrade bio je Hrvoje Krešić, novinar televizije Nova TV iz Zagreba.

29.11.2023.

Političari ne bi smjeli selektivno birati medije, a niti mediji političare

Ured za društvena istraživanja iz Srbije pozvao je danas sve izborne liste u Srbiji da prestanu sa praksom selektivnog gostovanja u medijima, kao i medije da prestanu sa praksom selektivnog predstavljanja sudionika izbornog procesa, priopćili su iz Ureda, a prenosi nuns.rs. 

 

28.11.2023.

IFJ: Više od pedeset novinara i medijskih djelatnika poginulo u Gazi

-Najmanje pedeset i jedan palestinski novinar i medijski djelatnik ubijen je, dok ih je više ozlijeđeno, a drugi se vode kao nestali tijekom rata u Gazi. Međunarodna federacija novinara (IFJ) i Sindikat palestinskih novinara (PJS) osuđuju ubojstva i kontinuirane napade na novinare. IFJ poziva na hitnu istragu njihove smrti, priopćili su iz Međunarodne federacije novinara (IFJ) 

27.11.2023.

Kako ne upadati u zamke dezinformiranja - ADMO je pripremio savjete za vas

Istraživanje o medijskim navikama koje je Gong proveo tijekom prve polovice 2023. pokazuje da se preko 76 posto građana, odnosno građanki Hrvatske svakodnevno koristi internetom na mobilnom telefonu. Od toga gotovo trećina njih teško procjenjuje jesu li neke vijesti na internetu stvarne ili lažne, priopćili su iz GONG-a. 

 

 

 

24.11.2023.

HND i SNH: Tražimo da Hrvatska podrži snažnu EU medijsku regulativu

- Zabrinuti smo zbog pregovora u trijalogu, odnosno zbog mogućnosti slabljenja predloženog Europskog zakona o medijskim slobodama i Direktive o SLAPP-u. U suradnji s Europskom federacijom novinara (EFJ) na nacionalnoj razini, želimo upoznati predstavnike izvršne i zakonodavne vlasti u Hrvatskoj, hrvatske pregovarače i predstavnike u Europskom i Hrvatskom parlamentu sa stajalištima novinarskih organizacija i medijskih stručnjaka o Europskom aktu slobode medija i o Direktivi o suzbijanju SLAPP tužbi, kazali su na danas održanom sastanku čelnici SNH-a i HND-a, Maje Sever i Hrvoja Zovka, ministrici kulture i medija Nini Obuljen Koržinek i njezinom timu. 

 

 

23.11.2023.

EU i OESS upozoravaju: Vlasti Republike Srpske sustavno guše slobodu medija

Šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler ponovo je u srijedu pozvao vlasti Republike Srpske da prestanu donositi zakone kojima se ograničava sloboda medija i javnog izražavanja upozoravajući kako je to protivno europskim standardima, no entitetski premijer odmah je odgovorio kako na to neće pristati.

22.11.2023.

Preminuo šahist i novinar Damir Samovojska

Nakon teške bolesti, u ponedjeljak, 20. studenog, napustio nas je Damir Samovojska, poznati hrvatski šahist, šahovski sudac i dugogodišnji novinar Sportskih novosti. Rođen je 1956. u Dugoj Resi, ali ubrzo je postao stanovnik Zagreba, gdje je i živio do smrti, donosi sportske.jutarnji.hr. 

21.11.2023.