Aktualno

Novinarske organizacije uputile poziv za ubrzanje postupka i nadaju se primjerenim kaznama za napadače na novinarku Oliveru Lakić

Europska federacija novinara (EFJ) pridružila se danas partnerima organizacije Media Freedom Rapid Response (MFRR) i podružnice u Crnoj Gori (TUMM) i ponovili poziv na okončanje postupka zbog napada na istraživačku novinarku Oliveru Lakić 2018. i nadaju se da će nedavno uhićenje osumnjičenika će dovesti do toga da se svi umiješani u konačnici suoče s pravdom.

23.01.2022.

Turska novinarka uhićena zbog vrijeđanja predsjednika

Turski sud je poznatoj novinarki Sedef Kabas u subotu odredio pritvor dok čeka suđenje pod optužbom da je uvrijedila turskog predsjednika Tayyipa Erdogana i time prekršila zakon prema kojemu su dosad procesuirani deseci tisuća ljudi, objavio je turski CNN.

23.01.2022.

Igor Ahmetović dobio spor protiv gradonačelnice Siska Kristine Ikić Baniček

Općinski sud u Sisku, u parnici koju je vodio novinar Igor Ahmetović tužeći gradonačelnicu Siska, presudio je da je Kristina Ikić Baniček kriva jer je naštetila časti i ugledu privatnog tužitelja na internetskim stranicama Grada Siska. Naime, Ahmetoviću, novinaru HTV-a i predsjedniku ogranka HND-a Sisačko-moslavačke županije, bilo je, između ostalog, onemogućeno pratiti sjednice Gradskog vijeća.  

21.01.2022.

Novinarski projekt European Press Future organizira predavanja i radionice o novinarskoj izvrsnosti u obrazovnim ustanovama

U prosincu 2021. pokrenut je projekt European Press Future, inicijativa koja je osmišljena kako bi se   izvrsne novinare dovelo upravo tamo gdje ova profesija treba biti i gdje treba oblikovati budućnost, a to su škole, priopćili su iz European Press Prize, organizacije koju su osnovale ugledne europske novinske zaklade i koja dodjeljuje godišnje nagrade za izvrsnost u novinarstvu. 

20.01.2022.

Prikaži sve

111. GODINA Hrvatskog novinarskog društva – Novinari na udaru režima

Hrvatsko novinarsko društvo jedno od najstarijih udruženja na ovim prostorima osnovano je na današnji dan 1910. godine.  Za prvog predsjednika na utemeljiteljskoj Skupštini izabran je profesionalni novinar Milan Grlović, a Društvo je brojalo samo šezdesetak članova, kroz iduće stoljeće kroz HND će proći i u njemu djelovati tisuće novinarki i novinara.  

18.12.2021.

INTERVJU - Mogens Blicher Bjerregård: Moramo biti na oprezu jer postoji sustavno i strateško korištenje fenomena tužbi protiv novinara

Razgovarao: Ante Pavić 

Mogens Blicher Bjerregård, predsjednik Europske federacije novinara (EFJ), u petak i subotu boravit će u Zagrebu kako bi sudjelovao na Godišnjoj skupštini EFJ-a kojoj su domaćini Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i Sindikat novinara Hrvatske (SNH). Bjerregårdu, koji je inače šest godina predsjedavao Danskim udruženjem novinara, postavili smo nekoliko pitanja o stanju u novinarstvu danas, u vremenima velike nesigurnosti za novinare. On smatra da se samo efikasnim organiziranjem i zajedništvom novinarki i novinara mogu prebroditi današnji problemi u kojima se našlo novinarstvo.

07.10.2021.

OSAMDESET GODINA OD SMRTI OTOKARA KERŠOVANIJA – „Dopusite da završim misao“

Prije točno osamdeset godina na današnji dan 9. srpnja 1941. umoren je od strane ustaških zločinaca, s još trojicom svojih supatnika, veliki čovjek, intelektualac, publicist i novinar Otokar Keršovani. Hrvatsko novinarsko društvo svake godine u spomen na tog izuzetnog čovjeka dodjeljuje novinarsku nagradu Otokar Keršovani za životno djelo.

09.07.2021.

Ana Mlinarić: Imam osjećaj velike odgovornosti da izvještavam najbolje što mogu

Razgovarao: Ivica Buljan

Dobitnica nagrade Marija Jurić Zagorka za televizijsko novinarstvo Ana Mlinarić svojim je izvještavanjem osvojila gledatelje, kao što je to svojedobno radio i njezin stric Marko na nogometnim terenima. Ana za naš portal govori o tome koliko joj i što znači ovo priznanje struke te o novinarstvu i svojoj novinarskoj karijeri.

28.05.2021.

Prikaži sve

Od ožujka 2020. godine od Covida-19 umrlo je oko dvije tisuće novinara

Od Covid 19, u proteklih nešto manje od dvije godine od početka pandemije, umrlo je 2000 novinara, a u 2021. godini umrlo je najmanje oko 1400 medijskih djelatnika, odnosno 116 mjesečno, objavila je organizacija PressEmblem Campaign (PEC) iz Ženeve.

08.01.2022.

U Europi ubijeno šest novinara u 2021. godine, a 95 je u zatvoru

Od 1. siječnja 2021. u Europi je ubijeno 6 novinara , a 95 se nalazi u zatvoru, objavila je Europska  federacija novinara (EFJ) istaknuvši kako je situacija vrlo zabrinjavajuća. U Europi se tako prošle  godine utrostručio broj ubojstava novinara u odnosu na prethodne dvije godine.

06.01.2022.

U prošloj godini u svijetu ubijeno 45 novinara

Četrdeset pet novinara i medijskih radnika ubijeno je u 2021., za trećinu manje nego u prethodnoj godini no gubitak je osobito velik u Aziji, objavila je Međunarodna federacija novinara (IFJ). Ova najveća novinarska orgnizacija koja ima 600.000 članova u 140 zemalja evidentirala je 2721 novinara ubijenih u cijelom svijetu od 1991. godine.

01.01.2022.

Represija nad novinarima: U Bjelorusiji će 32 novinara provest Novu godinu u zatvoru

Novu godinu u zatvoru će provesti čak 32 novinara i medijskih djelatnika iz Bjelorusije, a tijekom 2021. u toj zemlji uhićeno je  113 novinara samo zato što su radili svoj posao. Također je izvršen pretres u domovinama i na radnim mjestima kod 146 novinara, a 13 medija službeno je označeno kao ekstremističko te je jedinu nezavisnu organizaciju koja predstavlja novinare Bjelorusku udrugu novinara (BAJ), raspustio režim bjeloruskog diktatora Aleksandra Lukašenka, priopćili su iz Europske federacije novinara (EFJ).

30.12.2021.

Prikaži sve

Autor reportaža autentičnosti i punoće

Teško je danas u našim novinama pronaći autora koji naoko trivijalnim temama i običnim sugovornicima pristupa s toliko neskrivenog, istinskog interesa kao Vid Barić. Zbog toga sve njegove reportaže, objedinjene u knjizi "Vrabac protiv dabrova", imaju auru autentičnosti i punoće. U svakoj od njih on kroji mali svijet prebirući po štofovima draperije stvarnosti s fascinantnim uzorcima, razmotane posvuda oko nas. 

08.11.2021.

Knjiga Roberta Bajrušija o tome kako je nastala nova hrvatska ljevica

U izdanju Profila u knjižare uskoro stiže knjiga Roberta Bajrušija "Možemo!", u kojoj taj dugogodišnji politički novinar govori o nastanku pokreta Možemo!, o tome tko ga čini, tko su njegovi vođe i što planiraju u budućnosti.

21.03.2021.

Zbrika ispovijesti žena oboljelih od raka

Promocija knjige Nismo same koju je priredila novinarska Ivana Kalogjera održana je u knjižari Hoću knjigu. O knjizi su govorile sama Ivana Kalogjera, Goranka Perc, dopredsjednica udruge Nismo same i jedna od autorica, te urednica Adriana Piteša.

02.12.2019.

Četvrto izdanje "Priča iz Vukovara" Siniše Glavaševića

Četvrto izdanje knjige novinara Hrvatskog radija, Siniše Glavaševića, „Priče iz Vukovara“, ubijenog na Ovčari u studenom 1991., objavila je Matica hrvatska, u prigodi sjećanja na obljetnicu vukovarske tragedije i zločina počinjenih u velikosrpskoj agresiji na početku Domovinskog rata.

14.11.2019.

Prikaži sve

Preminuo novinar, urednik i muzejski djelatnik Fernando Soprano

Novinar i muzejski djelatnik Fernando Soprano umro je u šezdeset devetoj godini života. Bio je jedan od novinara kultnoga riječkoga omladinskog magazina Val, potom Vjesnika pa glavni urednik Studija i dugogodišnji novinar riječkog Novog lista.

24.12.2021.

Preminula varaždinska novinarka Dunja Benković

Ugledna i novinarskim stilom prepoznatljiva varaždinska novinarka Dunja Benković podlegla je posljedicama Covida 19. Dunjin je glas iz radijskog etera pratio Varaždince tijekom dva desetljeća. Na nedavno ugaslom Radio Varaždinu, Dunja Benković je 15 godina radila kao novinarka, urednica i voditeljica brojnih radijskih emisija, javlja Jutarnji list. 

02.12.2021.

Umro novinar i urednik Savan Tomašević

Umro je novinar i urednik Savan Tomašević. Rođen je 1950. godine, a cijelo djetinjstvo, školovanje i radni vijek proveo je u Zagrebu na Peščenici. Bio je dugogodišnji novinar agencije Tanjug, a kasnije je bio slobodni novinar te surađivao u Glasu antifašista i u Hrvatskom umirovljeničkom listu, glasilu Matice umirovljenika Hrvatske, gdje je nekoliko godina bio pomoćnik, a onda i glavni urednik lista.

02.12.2021.

Umro ugledni bosanskohercegovački novinar Zija Dizdarević

Ugledni bosanskohercegovački novinar i publicist Zija Dizdarević preminuo je u nedjelju u Sarajevu u 75. godini života, potvrdili su iz njegove obitelji. Dizdarević se novinarstvom bavio više od pedeset godina, gotovo do zadnjeg dana života.

14.11.2021.

Prikaži sve