Aktualno

Aktualno - regija i svijet

Od ožujka 2020. godine od Covida-19 umrlo je oko dvije tisuće novinara

Od Covid 19, u proteklih nešto manje od dvije godine od početka pandemije, umrlo je 2000 novinara, a u 2021. godini umrlo je najmanje oko 1400 medijskih djelatnika, odnosno 116 mjesečno, objavila je organizacija PressEmblem Campaign (PEC) iz Ženeve.

08.01.2022.

U Europi ubijeno šest novinara u 2021. godine, a 95 je u zatvoru

Od 1. siječnja 2021. u Europi je ubijeno 6 novinara , a 95 se nalazi u zatvoru, objavila je Europska  federacija novinara (EFJ) istaknuvši kako je situacija vrlo zabrinjavajuća. U Europi se tako prošle  godine utrostručio broj ubojstava novinara u odnosu na prethodne dvije godine.

06.01.2022.

U prošloj godini u svijetu ubijeno 45 novinara

Četrdeset pet novinara i medijskih radnika ubijeno je u 2021., za trećinu manje nego u prethodnoj godini no gubitak je osobito velik u Aziji, objavila je Međunarodna federacija novinara (IFJ). Ova najveća novinarska orgnizacija koja ima 600.000 članova u 140 zemalja evidentirala je 2721 novinara ubijenih u cijelom svijetu od 1991. godine.

01.01.2022.

Represija nad novinarima: U Bjelorusiji će 32 novinara provest Novu godinu u zatvoru

Novu godinu u zatvoru će provesti čak 32 novinara i medijskih djelatnika iz Bjelorusije, a tijekom 2021. u toj zemlji uhićeno je  113 novinara samo zato što su radili svoj posao. Također je izvršen pretres u domovinama i na radnim mjestima kod 146 novinara, a 13 medija službeno je označeno kao ekstremističko te je jedinu nezavisnu organizaciju koja predstavlja novinare Bjelorusku udrugu novinara (BAJ), raspustio režim bjeloruskog diktatora Aleksandra Lukašenka, priopćili su iz Europske federacije novinara (EFJ).

30.12.2021.

Racija hongkonške policije u redakciji prodemokratskog portala, uhićeno sedmero

Stotine policajaca za nacionalnu sigurnost Hong Konga upale su u prostore prodemokratskog portala Stand News i uhitile sedmero ljudi uključujući glavnog urednika pod optužbom za "urotu radi objavljivanja sadržaja koji potiču na pobunu".

29.12.2021.

Australski zakon o plaćanju prenošenja medijskih sadržaja naišao na prvu kušnju

Australski zakon koji prisiljava platforme poput Googlea i Facebooka da plaćaju lokalnim izdavačima za vijesti naišao je na prvu kušnju u kojoj je internetska stranica za koju se smatra da koristi lažne novinarske profile, dobila regulatorno odobrenje biti na popisu kompanija kojima će se plaćati za sadržaj.

27.12.2021.

Safe Journalists: Hrvatski medij Faktograf dobio prijetnje

Portal Faktograf.hr i njegovi novinari/ke postali su meta javnog linča, u nedjelju, 12. prosinca, koji je pokrenuo poduzetnik Nenad Bakić, nakon čega su redakciji Faktografa stizale razne prijetnje.

14.12.2021.

Nobelova nagrada za mir novinarima Mari Ressa i Dmitriju Muratovu - Zovko: Ovo je velika stvar za novinarsku profesijiu

Primajući Nobelovu nagradu za mir, filipinska novinarka Maria Ressa oštro je u petak kritizirala američke tehnološke divove, koji po njezinu mišljenju iz pohlepe dopuštaju izljeve "toksičnog mulja" na društvenim mrežama.  Suosnivačica i direktorica portala Rappler, Ressa je primila prestižnu nagradu u Gradskoj vijećnici u Oslu zajedno s Rusom Dmitrijem Muratovom, glavnim urednikom Nove Gazete, jednog od rijetkih neovisnih listova u Rusiji.

10.12.2021.

Izvjestitelj UN-a : Assangeova presuda 'politički motivirana'

Posebni izvjestitelj Ujedinjenih naroda za torture oštro je kritizirao londonsku presudu u slučaju Juliana Assangea. "Ovo je neuspjeh britanskog pravosuđa", rekao je Nils Melzer za dpa u petak. "Možete misliti što želite o Assangeu, ali njegovo stanje nije takvo da bude izručen", rekao je, referirajući se na "politički motiviranu presudu".

10.12.2021.

Safe Journalists: KRIK u Srbiji dobio prijetnju smrću na Twitteru

Mreža za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK), redakcija koja izvještava o kriminalu i korupciji u Srbiji, dobila je prijetnju smrću, u srijedu, 1. prosinca na svom Twitter nalogu.

 

01.12.2021.