O HND-u > Zaključci novinarskog vijeća časti > Zaključci 24. sjednice Novinarskog vijeća časti, održane 7. prosinca 2017.

Žalba tuženog Zvonimira Jurčića (zahtjev Miljenka Gvozdića)

Novinarsko vijeće časti u sastavu Aleksej Gotthardi-Pavlovsky, Tomislav Držić, Verica Mađer, Paulina Peko Šalja, Damir Pijaca, Marko Podrug, Vlado Premuž, Slobodan Vlašić) donosi

Zaključak

Na temelju žalbe Zvonimira Jurčića, novinara „Autokluba“ Novinarsko vijeće časti donosi novu odluku, odnosno isti zaključak, uz novo obrazloženje. Ostaje ocjena da je autor Zvonimir Jurčić pokazao nemar prilikom izvještavanja javnosti o činjenicama proizvoda Suzuki.corp.

Obrazloženje: Nakon očitovanja, odnosno žalbe g. Jurčića koje je stiglo tek nakon, a ne prije odluke i zaključka NVČ, što je Vijeće od njega pravodobno zatražilo, vidljivo je da je u pravu,  da su mu na teret stavljene  i dvije stvari (krivo označena masa i mjesto proizvodnje Swifta)  koje potpisuje drugi novinar, Hitrec.

Međutim, u pravu je prijavitelj Gvozdić kada optužuje Jurčića da je u tekstu o dizajnerskim promašajima stavio Suzuki Baleno (koji se tada još prodavao) u rang s modelima koji se više ne proizvode, navodeći da nakon kultnih modela Jimmyja i vrlo popularne nove Vitare „ima i Baleno koji je potpuni dizajnerski flop, koji bi mogao proći u Indiji…“  Ostaje dojam da je politika Autokluba tada bila takva da se omalovaže proizvodi Suzukija, a što je, čini se, danas ispravljeno.

Nije u pravu Jurčić kad u žalbi opravdava testove sigurnosti Swifta - koje je uspoređivao s drugim automobilima različitih godina proizvodnje, pa i starijih - jer se EuroCAP sigurnosti poboljšava iz godine u godinu, sve do danas. Dakle, ili nemarno, što je ocjena Vijeća, ili možda namjerno, Jurčić u testu sigurnosti ocjenjuje Swift s „3 mizerne zvjezdice“ od njih pet, a istodobno, to isto, s tri zvjezdice kod drugog testiranog vozila, nije nazvao mizernim. Zbog svega navedenoga, Novinarsko vijeće časti u ovoj odluci ostaje pri istom zaključku.