O HND-u > Zaključci novinarskog vijeća časti > Zaključci 24. sjednice Novinarskog vijeća časti, održane 7. prosinca 2017.

Sveučilište u Zagrebu vs Nenad Jarić Dauenhauser

Zahtjev Sveučilišta u Zagrebu (po odvjetničkom društvu Mihočević˛ Bajs) za pokretanje postupka protiv novinara Nenada Jarića Dauenhauera, autora teksta „Studentima po prvi put zabranjen govor na Hrvatskim studijima“,  objavljenoga na portalu Index.hr 2. listopada 2017.

Nenad Jarić Dauenhauer nije član HND-a.

Novinarsko vijeće časti u sastavu Aleksej Gotthardi-Pavlovsky, Tomislav Držić, Marinko Jurasić, Verica Mađer, Paulina Peko Šalja, Damir Pijaca, Marko Podrug, Vlado Premuž, Slobodan Vlašić

donosi

Zaključak

Sa osam glasova za i jednim protiv ocijenjeno je da Nenad Jarić Dauenhauer nije povrijedio opća načela novinarske profesije.

Obrazloženje: Sveučilište u Zagrebu pokrenulo je postupak protiv novinara Nenada Jarića Dauenhauera,  koji nije član HND-a,  i još dvoje novinara. Ovdje je, čini se, više riječ o sukobu dviju suprotstavljenih strana unutar Sveučilišta, nego o kršenju novinarskog Kodeksa jer se radi o gotovo identičnim prijavama Sveučilišta protiv troje novinara u različitim medijima.  Novinari su prijavljeni pojedinačno. Naime, sva tri teksta bave se istom tematikom, a to je sprječavanje ili zabrana  obraćanja predstavnika Studentskog zbora brucošima. Tekstovi su s novinarskoga stajališta korektni: oni prenose informaciju, navode izvor informacije i citiraju ga. U prijavi Sveučilište u Zagrebu preko odvjetničkog ureda smatra da su novinari, odnosno novinarka,  trebali kontaktirati Sveučilište da (i) ono da izjavu. Međutim, iz tekstova je razvidno da su (neki) novinari za izjavu pitali  Upravu Hrvatskih studija,  koja nije dostavila svoj odgovor na pitanje zašto je govor otkazan i je li otkazan. Nema posebnoga razloga da se pored Uprave Hrvatskih studija, kao nadležne, kontaktira još i Sveučilište, jer da je postojao interes, Uprava bi odgovorila na novinarski upit. Prema evidentiranom, novinari nisu povrijedili Kodeks.