O HND-u > Zaključci novinarskog vijeća časti > Zaključci 24. sjednice Novinarskog vijeća časti, održane 7. prosinca 2017.

Sveučilište u Zagrebu vs Mirela Lilek

Zahtjev Sveučilišta u Zagrebu (po odvjetničkom društvu Mihočević˛ Bajs) za pokretanje postupka protiv novinarke Mirele Lilek, autorice teksta „Hrvatski studiji Studentu zabranjen govor – U govoru sam planirao nove kolege upoznati sa studentskim pravima“,  objavljenoga  u Jutarnjem listu 3. listopada 2017. godine.

Mirela Lilek nije članica HND-a.

Novinarsko vijeće časti u sastavu Aleksej Gotthardi-Pavlovsky, Tomislav Držić, Marinko Jurasić, Verica Mađer, Paulina Peko Šalja, Damir Pijaca, Marko Podrug, Vlado Premuž, Slobodan Vlašić

donosi

Zaključak

Jednoglasno ocjenjuje da Mirela Lilek nije povrijedila opća načela novinarske profesije.

Obrazloženje: Sveučilište u Zagrebu pokrenulo je postupak protiv novinarke  Mirele Lilek koja nije članica HND, i još dvojice novinara. Ovdje je, čini se, više riječ o sukobu dviju suprotstavljenih strana unutar Sveučilišta, nego o kršenju novinarskog Kodeksa jer se radi o gotovo identičnim prijavama Sveučilišta protiv troje novinara u različitim medijima.  Novinari su prijavljeni pojedinačno.

Naime, sva tri teksta bave se istom tematikom, a to je sprječavanje ili zabrana  obraćanja predstavnika Studentskog zbora brucošima. Tekstovi su s novinarskog stajališta korektni: oni prenose informaciju, navode izvor informacije i citiraju ga. U prijavi, Sveučilište u Zagrebu preko odvjetničkog ureda tvrdi da su novinari, odnosno novinarka,  trebali kontaktirati Sveučilište da (i) ono da izjavu. Međutim, iz tekstova je razvidno da su (neki) novinari za izjavu pitali  Upravu Hrvatskih studija,  koja nije dostavila svoj odgovor na pitanje zašto je govor otkazan i je li otkazan. Nema posebnog razloga da se pored Uprave Hrvatskih studija,  kao nadležne, kontaktira još i Sveučilište, jer da je postojao interes, Uprava bi odgovorila na novinarski upit. Prema evidentiranom, novinari nisu povrijedili Kodeks.