O HND-u > Zaključci novinarskog vijeća časti > Zaključci 27. sjednice Novinarskog vijeća časti, održane, 24. svibnja 2018. godine

Stjepan Kovač, gradonačelnik Grada Čakovca vs Željka Drljić

Zahtjev Stjepana Kovača, gradonačelnika Grada Čakovca za pokretanje postupka protiv Željke Drljić, glavne urednice lista Međimurje, zbog teksta „Zašto je gradonačelnik razljutio poduzetnika, vlasnika parcele i objekta uz čakovečki plac“, objavljenog 27. studenog 2017. godine te teksta „Radujte se narodi“, objavljenoga 6. studeni 2017. godine,

Željka Drljić je članica HND-a.

Novinarsko vijeće časti u sastavu Aleksej Gotthardi-Pavlovsky, Tomislav Držić, Davor Hrvoj, Marinko Jurasić, Verica Mađer, Paulina Peko Šalja, Damir Pijaca, Marko Podrug Vlado Premuž, Ivana Radaljac Krušlin donosi jednoglasno

 

Zaključak

Željka Drljić, glavna urednica lista, povrijedila je 12. članak  Kodeks časti hrvatskih novinara jer je tekstom „Nova zapošljavanja u gradskoj upravi“  dopustila objavljivanje nekoliko mjeseci starih, a  netočnih, neprovjerenih i nepotpunih informacija, koje u trenutku objavljivanja nisu odgovarale istini. Zbog toga, odnosno zbog nepridržavanja etičkih i profesionalnih normi,  Vijeće joj izriče  opomenu. Što se tiče ostalih tekstova, objavljenih u listu Međimurje, na koje se referira tužitelj Kovač, Novinarsko vijeće časti ocjenjuje da njima nisu povrijeđena opća načela novinske profesije.

 

Obrazloženje: Tužitelj u svojoj prijavi tvrdi da urednica Željka Drljić nije poštovala osnovna etička načela i da je time prekršila Kodeks časti hrvatskih novinara.  Smatra također da mu neprestano i sustavno narušava ugled i čast, iznoseći u tekstovima neistine i laži o njemu. Žali se da je ispravak i demanti poduzetnika, spomenutog u prvom napisu, objavljen „neprimjetno“, smatrajući da se ispravak mora objaviti u istoj veličini, na istoj stranici na kojoj je objavljen tekst. Žali se da nigdje nije pisalo da se radi o ispravku,  tako da je to, tvrdi,  izgledalo kao nastavak teksta iz prošlog broja, čime da je umanjen značaj ispravka i da je on skriven od očiju javnosti. Zbog toga ocjenjuje  da je to nastavak maltretiranja i omalovažavanja njegove osobe.

Nakon toga,  prijavljuje Željku Drljić zbog teksta „Radujte se narodi“. Taj se tekst na sarkastičan način, uz „vic tjedna“ s fotomontažom o novom pisoaru, ismijava na račun gradskih otaca, tvrdeći da su si napravili wc po mjeri. Sve njih  naziva se punim imenom i prezimenom, samo  gradonačelnika se naziva Stjepan I. Strašni. Tužitelj je i opet samo gradonačelnik, dok se  drugi gradski oci,  također spomenuti u toj satiri, nisu javili.

Tužitelj prijavljuje i tekst o „uhljebima u gradskoj upravi“, koji je neprovjereno prerađen iz zapisnika sa sjednice. U pravu je kad ukazuje na to da  su  podaci  u njemu stari te da su u studenom,  kada je list izašao,   bili drugačiji. U tekstu se doduše navodi da su to podaci iz izvješća gradonačelnika za prvo polugodište. Slični tekst izašao je i o zaposlenima u Županiji, ali se župan nije žalio.  U prijavi gradonačelnika Kovača navodi se i tekst o novcu koji  Grad namjenjuje medijima, premda su podaci vjerodostojni,  jer se na njih nitko nije žalio.

U pravu je tužitelj kad tvrdi kako  nije sporno da dužnost  gradonačelnika podrazumijeva drugačiji pristup javnosti i medija, te da je ona pod posebnom paskom javnosti i medija. Novinarsko vijeće časti ocjenjuje da je prvi tekst na koji se tužitelj referira,  a koji potpisuje autor novinar Velimir Kelkedi,  pisan kao mala reportaža iz Čakovca, da je korektan i napisan po svim uzusima novinarstva. Tužitelja je zasmetalo što  je poduzetnik,  koji namjerava urediti tržnicu,  rekao kako  tužitelja gradonačelnika  zove uzalud  i da mu se on  ne javlja na telefon, te da kao investitor odustaje od nakane. U međuvremenu, poduzetnik je u dvije rečenice porekao  ono što je rekao novinaru -  da je gradonačelnik nedostupan, ustvrdivši da je izjavio upravo suprotno. Redakcija je tu njegovu izjavu objavila kao nastavak teksta iz prošloga broja, na što se anonimni poduzetnik nije žalio, te je, ocjenjuje Vijeće, taj problem riješen po svim uzusima novinarstva. Tužitelj Kovač svoj ispravak nije ponudio redakciji.

Većina ostalih tekstova na koje se žali gradonačelnik, dnevne su satire i humoreske, koje su tiskane na „veseloj“ zadnjoj stranici lista uz viceve i horoskop, te nisu utužive. To su crtice,  „Gradski oci u suzama“,  molitva uz pisoar pod naslovom „Radujte se narodi“,  zatim rat s vjevericama, dva humoristična teksta o putu Kovača u Albaniju, te susretu s Romima, uz to što se u jednom tekstu Kovača naziva Štef I. Strašni. Svi su tekstovi  objavljeni na stranici razbibrige te su kao takvi zabavni i satirički komentari događaja iz grada i gradske prave. Prijava za njih nije utemeljena, tim više što je gradonačelnik javna osoba.

Što se tiče teksta o zapošljavanju u gradskoj upravi, tužitelj Kovač opet nije reagirao svojim osobnim ispravkom uredništvu Međimurja, već se požalio Novinarskom vijeću časti. U pravu je tvrdeći da je tekst objavio nepotpune i netočne informacije koje, osim ugledu grada Čakovca, štete i bivšim zaposlenicima Uprave grada. Autor teksta je na samom početku naveo izvor i potom prepričao tko je zaposlen, ali činjenica je da je tekst zakasnio nekoliko mjeseci od vremena kada je izvješće bilo točno i dostupno novinarima. Kad je objavljen, podaci iz teksta bili su zastarjeli i netočni. Vijeće smatra da je to pogreška glavne urednice Željke Drljić.