O HND-u > Zaključci novinarskog vijeća časti > Zaključci 24. sjednice Novinarskog vijeća časti, održane 7. prosinca 2017.

Pravobraniteljica za djecu vs Šarlota Brnčić

Zahtjev Pravobraniteljice za djecu za pokretanje postupka protiv novinarke Šarlote Brnčić,  autorice tekstova u Novom listu od 17. kolovoza 2017., prilozi u tiskanom izdanju pod naslovima: „Barbara Vidović pronađena u Ogulinu - Žrtva otmice ili je otišla s Robertom zbog ljubavi“ i „Barbarin otac: Oni uopće nisu ljudska bića; Robertov otac: To su provokacije i sprdnje“

Šarlota Brnčić nije članica HND-a.

Novinarsko vijeće časti u sastavu Aleksej Gotthardi-Pavlovsky, Tomislav Držić, Marinko Jurasić, Verica Mađer, Paulina Peko Šalja, Damir Pijaca, Marko Podrug, Vlado Premuž, Slobodan Vlašić

donosi

Zaključak: S osam glasova za i jednim suzdržanim, Novinarsko vijeće časti ocjenjuje da se novinarka Šarlota Brnčić nije   pridržavala  općih etičkih i profesionalnih načela. Stoga je, sukladno članku 2. Pravilnika o radu Novinarskog vijeća časti, Vijeće upozorava da takvi i slični profesionalni propusti ne idu ni u prilog maloljetnim osobama o kojima piše, niti  njoj koja tako piše.

Obrazloženje: Iako su mediji umnogome pripomogli da policija brže pronađe odlutale maloljetnike, to Šarloti Brnčić ne daje za pravo da i nakon okončanja potrage nastavi  „istraživati“  što se  događalo prije  i u vrijeme  nestanka dvoje maloljetnika. Primjenjujući to „istraživačko pravo“  i ne vodeći računa koliko ono može naštetiti budućnosti dvjema maloljetnim  osobama, novinarka Šarlota Brnčić prekršila je bitna  etička i profesionalna načela  posla kojim se bavi.