O HND-u > Zaključci novinarskog vijeća časti > Zaključci 24. sjednice Novinarskog vijeća časti, održane 7. prosinca 2017.

Pravobraniteljica za djecu vs Mario Pušić

Zahtjev Pravobraniteljice za djecu za pokretanje postupka protiv novinara Marija Pušića autora teksta objavljenog u Jutarnjem listu od 20. kolovoza 2017. http://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/ispovijest-roberta-16-o-nestanku-13-godisnje-djevojcice-koji-je-uzbunio-drzavu-nisam-oteo-barbaru-ludo-se-volimo-i-zajedno-smo-isplanirali-bijeg/6474115/

Mario Pušić je član HND-a.

Novinarsko vijeće časti u sastavu Aleksej Gotthardi-Pavlovsky, Tomislav Držić, Verica Mađer, Paulina Peko Šalja, Damir Pijaca, Marko Podrug, Vlado Premuž, Slobodan Vlašić

donosi

Zaključak

Sa pet glasova za, uz 1 protiv i 2 suzdržana, Novinarsko vijeće časti ocjenjuje da se tekstom „Ispovijest Roberta(16) o nestanku 13-godišnje djevojčice koji je uzbunio državu: 'Nisam oteo Barbaru! Ludo se volimo i zajedno smo isplanirali bijeg'“ novinar Mario Pušić nije ogriješio o Kodeks časti hrvatskih novinara.

Obrazloženje: Mario Pušić je, kako piše u svojem očitovanju, intervju s Robertom Cindrićem, mladićem s kojim je nestala maloljetna Barbara, napravio na traženje svojih urednika i na zahtjev mladića i njegove obitelji, a uz dopuštenje njegova starijega brata. Kako se radi o starijem maloljetniku, a ne osobi do 14 godina, Vijeće ocjenjuje kako intervjuom nije povrijeđen Kodeks, a ostali elementi teksta nisu sporni.

 

Izdvojeno   mišljenje Damira  Pijace:

Ne slažem se sa Zaključkom i Obrazloženjem  Novinarskog vijeća časti kojima se ocjenjuje da tekstom  „Ispovijest Roberta(16) o nestanku 13-godišnje djevojčice koji je uzbunio državu: 'Nisam oteo Barbaru! Ludo se volimo i zajedno smo isplanirali bijeg'“ novinara Marija Pušića nije prekršen Kodeks časti hrvatskih novinara. Upravo suprotno. Spomenutim tekstom novinar Mario Pušić prekršio  je  Kodeks časti:

1. U spomenutom tekstu novinar jest intervjuirao  starijega maloljetnika Roberta  (16 godina), a ne osobu mlađu od 14 godina,  čime nije  prekršio načelo 19. Kodeksa, ali jest  njegovo načelo 20., prema kojemu novinar  ne  smije otkriti  identitet maloljetnika (bio on žrtva ili svjedok), uključenoga u slučajeve bilo kojega oblika kaznenog djela. Budući da se u tekstu spominje uhićenje roditelja maloljetnog Roberta (16) zbog sumnje da su počinili kazneno djelo  („Majka Gordana i otac Stipe ne mogu braniti sina jer su uhićeni zbog sumnje u trgovanje ljudima, odnosno da su planirali otmicu Barbare...“), novinar nije smio otkriti identitet  maloljetnog Roberta (16), barem dok se  ta sumnja  ne otkloni. Međutim, novinar  je njegov identitet otkrio  neizravno, navodeći imena njegovih roditelja, njegova brata Marinka te naziv mjesta njihovog boravišta (Oštarije blizu Ogulina), ne vodeći pritom računa da tako možda ugrožava  maloljetnikovu dobrobit. Iznimno, identitet maloljetnika dopušteno je otkriti kada to, radi njegove dobrobiti,  zatraže državna tijela, što u ovom primjeru nije bio slučaj (načelo 20. Kodeksa).

2. Svojim tekstom  novinar Mario Pušić nepotrebno je otkrio nacionalnu (romsku)  pripadnost sugovornika čime je prekršio načelo 13. Kodeksa časti. Prema tom načelu, takvu informaciju novinar navodi samo ako je ona izrazito relevantna u kontekstu koji se iznosi, ali ne i u ovom tekstu. Jer, počinjenje kaznenog djela otmice, za koje su osumnjičeni roditelji (Romi) maloljetnog Roberta (16), u pravilu ne ovisi  o nacionalnoj pripadnosti počinitelja.