O HND-u > Zaključci novinarskog vijeća časti > Zaključci 5. sjednice Novinarskog vijeća časti održane 12. studenog 2015.

Pravobraniteljica za djecu vs Marin Dešković, Goran Ogurlić

Pravobraniteljica za djecu vs Marin Dešković, Goran Ogurlić

 

Zahtjev Pravobraniteljice za djecu za pokretanje postupka protiv novinara Marina Deškovića, autora teksta „Djevojčicu kojoj je trebao novac silovao poznati ultimate fighter“ objavljenog 1. srpnja 2015. godine,  i teksta „Ucijenili kćer bogatog poduzetnika i iznudili od nje 400 tisuća kuna“, objavljenoga u ožujku 2015. u Jutarnjem listu, kao i protiv glavnog urednika lista,  Gorana Ogurlića.

 

Zaključak

Novinarsko vijeće časti ocjenjuje da ni novinar Marin Dešković niti urednik Goran Ogurlić  nisu prekršili Kodeks časti hrvatskih novinara jer ne navode ni jednu činjenicu kojom bi odali identitet djeteta koje je žrtva, ili identitet počinitelja koji je mlađi punoljetnik.

 

Obrazloženje: Pravobraniteljica za djecu Ivana  Milas Klarić primila je, kako stoji u njezinu zahtjevu za pokretanje postupka protiv novinara Marina Deškovića i urednika Gorana Ogurlića, prijavu o neprimjerenom izvještavanju o spolnom nasilju nad djetetom u članku objavljenom 1. srpnja 2015. u Jutarnjem listu. Taj je članak, piše pravobraniteljica za djecu, primjer neprihvatljivog i nedopuštenog medijskog izvještavanja o djeci jer da je u njemu potpuno zanemareno načelo zaštite dobrobiti djeteta. Premda identitet djeteta nije izravno otkriven, objavljene informacije kao i povezivanje vijesti s opširnim člankom objavljenim u ožujku ove godine, znatno povećava rizik od otkrivanja identiteta žrtve. Pravobraniteljica smatra kako je iznošenjem detalja o slučaju dijete izloženo novim rizicima, a moguće i pritisku te neugodnostima u svojoj neposrednoj okolini. Time su, smatra, urednik i novinar znatno povećali mogućnost sekundarne  viktimizacije djeteta.

Novinar Dešković nije se očitovao u vezi s prijavom, dok glavni urednik Ogurlić u svojemu očitovanju između ostaloga kaže kako u tekstu nisu otkriveni ni identitet žrtve niti identitet počinitelja jer nisu objavljeni ni inicijali niti  uže područje na kojemu žive, te da se u tekstu maksimalno poštovala anonimnost. Ogurlić smatra mogućim da je objavom takvih informacija povećan rizik da neposredna djetetova okolina sazna za događaj te da se žrtva sekundarno viktimizira, no „ako  smo pogriješili, spremni smo ispiračati se“, piše i dodaje: „Jedini način da netko dođe u poziciju viktimizirati žrtvu jest da o neposrednim događajima već ima saznanja. To bi dalje značilo da mediji o ovakvim događajima uopće ne bi smjeli izvještavati jer uvijek postoji mogućnost da je netko iz uže djetetove okoline upoznat s događajem, a što bi tekst u medijima mogao aktualizirati“.

Novinarsko vijeće časti zaključilo je da u tekstu „Djevojčicu kojoj je trebao novac silovao poznati ultimate fighter“ niti na koji način nije otkriven identitet djeteta te da nije prekršen Kodeks časti hrvatskih novinara. Vijeće, kao i obično, upozorava na maksimalni oprez kad se piše o djeci.