O HND-u > Zaključci novinarskog vijeća časti > Zaključci 26. sjednice Novinarskog vijeća časti, održane 12. travnja 2018.

Općinski sud u Gospiću vs Željko Popović

Zahtjev Općinskog suda u Gospiću za pokretanje postupka protiv Željka Popovića zbog neprimjerenog izražavanja o sutkinji toga suda Tatjani Radaković Bašić (u tekstovima „Kupleraj bivše predsjednice Općinskog suda u Gospiću“ i „Loša poruka narodu koji traži pravdu na sudu u Gospiću“, s fotografijama njezinih kćeri) te o sutkinji Mirjani Kosanović (u tekstu s fotografijom „Strast za osvetom ostala je ista…“)  na portalu slobodnalika, 2. siječnja 2018.

Željko Popović nije član HND-a odlukom Novinarskog vijeća časti.

Novinarsko vijeće časti u sastavu predsjednik Aleksej Gotthardi-Pavlovsky, Tomislav Držić, Davor Hrvoj, Marinko Jurasić, Verica Mađer, Paulina Peko Šalja, Damir Pijaca, Marko Podrug, Vlado Premuž, Ivana Radaljac Krušlin donosi jednoglasno

 

Zaključak

novinar i glavni urednik portala slobodnalika.com, Željko Popović (nije član HND-a, iz kojega je isključen temeljem odluke Novinarskog vijeća časti od 12. studenoga 2015.), u tri  članka, sva tri objavljena na tome portalu 2. siječnja 2018.

1)      „U nastavcima Kupleraj bivše predsjednice Općinskog suda u Gospiću“, objavljen  u 19:02:56 sati

2)      “Loša poruka narodu koji traži pravdu na sudu u gospiću: neke predmete za izuzeće sudca rješavala za 20 dana, a neke niti za 150 dana“, objavljen  u 22:12:39 sati

3)      „strast za osvetom ostala je ista Jedino je promijenila prezime i Državno odvjetništvo u Gospiću prijavilo USKOK-u sutkinju Kosanović “, objavljen u 17:48:27 sati (ovaj je članak u međuvremenu skinut s portala)

djelomično ili u potpunosti prekršio univerzalna načela novinarstva, predstavljena u 6. i 21. članku  Kodeksa časti hrvatskih novinara, što Novinarsko vijeće časti oštro osuđuje, te poziva prijavljenoga da prestane s takvom praksom.

 

Obrazloženje: Predsjednica Općinskog suda u Gospiću, Dubravka Rukavina, prijavila je novinara i glavnog urednika portala slobodnalika.com, Željka Popovića zbog neprimjerenog izražavanja o pojedinim sutkinjama rečenoga  suda, u tri članka, objavljena na tome portalu 2. siječnja 2018. g.

Članci su nepotpisani, pa se mogu smatrati redakcijskim tekstom, što znači da za njih odgovara glavni urednik portala, Željko Popović. Istodobno, članak pod 1) pisan je u prvom licu jednine, a u njemu autor evidentno piše o sudskim sporovima u koje je osobno uključen. Ako je riječ o sporovima koji se odnose na Željka Popovića, može se  pretpostaviti  da je on i autor dotičnog članka.

Osobe o kojima piše (navodeći njihova imena i prezimena) autor u navedenim člancima mjestimice naziva uvredljivim ili podrugljivim nazivima: u članku pod 1) “Duševne boli jedne moralne ništarije”; u članku pod 3) piše o sutkinji “miješanih prezimena”, jer je dotična prezime Radulović zamijenila s Kosanović, no, budući da ta činjenica ne pokazuje nikakvu funkcionalnost u kontekstu slučaja o kojemu se piše, riječ je o nepotrebnom zadiranju u nečiju privatnost.

Zadiranje u privatnost učinjeno je i u člancima pod 1) i 2) uz koje je objavljena fotografija sutkinje o kojoj članci govore, s njezinim kćerima, čime se, potpuno nepotrebno, u slučaj uvlače i članovi obitelji osobe koju se za nešto javno optužuje.

Sutkinje o kojima piše autor u navedenim člancima optužuje za lijenost ili pristranost u obavljanju njihovog posla, no pritom ne iznosi konkretne dokaze za svoje tvrdnje, pa su, s obzirom na to, izrazi koje koristi neargumentirani i neetični. Istodobno, niti u jednom članku ne predstavlja mišljenje strane s kojom polemizira, tj. ne pruža joj mogućnost da odgovori na njegove optužbe.

Svime je navedenim autor, odnosno urednik, prekršio univerzalna načela novinarstva, predstavljena u 6. članku Kodeksa časti hrvatskih novinara, prema kojima je dužan poštovati etiku javne riječi i kulturu dijaloga te uvažavati čast, ugled i dostojanstvo osoba s kojima polemizira, odnosno, prema kojima je, kada izvještava o temama o kojima postoje različita relevantna stajališta, a posebice kada se iznose optužujući navodi, dužan nastojati sva ta stajališta predstaviti javnosti.

Istodobno, ako piše o sporovima u koje je osobno uključen, autor/urednik privatizira medij, tj. dovodi se u novinarski/urednički sukob interesa, čime također krši univerzalna novinarska načela, odnosno 21. članak Kodeksa časti hrvatskih novinara.