O HND-u > Zaključci novinarskog vijeća časti > Zaključci 26. sjednice Novinarskog vijeća časti, održane 12. travnja 2018.

Odvjetničko društvo Budimir i Meter vs Iva Boban Valečić, Darko Pavičić

Zahtjev Odvjetničkog društva Budimir i Meter za pokretanje postupka protiv Ive Boban Valečić i Darka Pavičića, autorâ teksta „Kaptol: Odvjetnik je ucjenjivao prebendare i izvlačio im novac“, objavljenoga 24. siječnja 2018. godine u Večernjem listu.

Iva Boban Valečić je članica HND-a.

Darko Pavičić nije član HND-a.

Novinarsko vijeće časti u sastavu predsjednik Aleksej Gotthardi-Pavlovsky, Tomislav Držić, Davor Hrvoj, Verica Mađer, Paulina Peko Šalja, Damir Pijaca, Marko Podrug, Vlado Premuž, Ivana Radaljac Krušlin donosi jednoglasno

 

Zaključak

da su Iva Boban Valečić (članica HND-a) i Darko Pavičić (nije član HND-a) prekršili univerzalna novinarska načela iz članka 6. Kodeksa časti hrvatskih novinara, time što su objavili članak prije nego su od Odvjetničkog društva Budimir i Meter dobili odgovore na pitanja. Zato Vijeće upućuje opomenu Ivi Boban Valečić, članici HND-a.

 

Obrazloženje: U tekstu “Kaptol: Odvjetnik je ucjenjivao prebendare i izvlačio im novac”, objavljenom 24. siječnja 2018. godine u Večernjem listu, novinarka Iva Boban Valečić iznijela je niz podataka koje nije provjerila, a razlozi koje je navela u svojem očitovanju nisu relevantni za takvu odluku. Naime, logično je da odgovore na pitanja koje je poslala mailom navečer nije mogla dobiti iste večeri. Dakle, ako je imala rok, kako tvrdi u obrazloženju, nije se na vrijeme pobrinula da dođe do podataka kako bi objavila argumente obje strane i zato je njezin tekst jednostran i u suprotnosti sa člankom 6 Kodeksa časti hrvatskih novinara.

 

Odvjetničko društvo Budimir i Meter vs Darko Pavičić

 

Zahtjev Odvjetničkog društva Budimir i Meter za pokretanje postupka protiv Darka Pavičića,  autora teksta „Afera prebendari: Disciplinski tužitelj HOK-a traži veću kaznu za odvjetnika“,  objavljenoga 26. siječnja 2018. godine u Večernjem listu.

Darko Pavičić nije član HND-a.

Novinarsko vijeće časti u sastavu predsjednik Aleksej Gotthardi-Pavlovsky, Tomislav Držić, Davor Hrvoj, Verica Mađer, Paulina Peko Šalja, Damir Pijaca, Marko Podrug, Vlado Premuž, Ivana Radaljac Krušlin donosi jednoglasno

 

Zaključak

da je Darko Pavičić (nije član HND-a) prekršio univerzalna novinarska načela iz članka 6. Kodeksa časti hrvatskih novinara, time što je objavio članak u kojemu je iznio podatke koje je dobio samo od jedne strane, a od druge ih nije zatražio.

 

Obrazloženje: U tekstu “Afera prebendari: Disciplinski tužitelj HOK-a traži veću kaznu za odvjetnika”,  objavljenom 26. siječnja 2018. godine u Večernjem listu, novinar Darko Pavičić iznio je podatke samo jedne strane i zato je njegov tekst jednostran.