O HND-u > Zaključci novinarskog vijeća časti > Zaključci 5. sjednice Novinarskog vijeća časti održane 12. studenog 2015.

Mirela Holy vs Marko Biočina

Mirela Holy vs Marko Biočina

 

Zahtjev Mirele Holy za pokretanje postupka protiv novinara Marka Biočine zbog njegova teksta „Holy je stavom o izbjeglicama osvojila titulu grozote mjeseca“, objavljenoga u Jutarnjem listu,

25. kolovoza 2015. godine, kao i na njegovu internetskom  izdanju.

 

Zaključak

Marko Biočina svojim je tekstom “Holy je stavom o izbjeglicama osvojila titulu grozote mjeseca”, dijelom prekršio 6. i 8. članak Kodeksa časti hrvatskih novinara, te mu Novinarsko vijeće časti izriče opomenu.

 

Obrazloženje: Marko Biočina u svojem je tekstu selektivno predstavio otvoreno pismo Mirele Holy, upućeno predsjedniku Vlade RH, a objavljeno na web stranici ORaH-a 22. kolovoza 2015., (https://www.orah.hr/vijesti/najnovije/1010-otvoreno-pismo-predsjedniku-vlade-rh-povodom-izbjegli%C4%8Dke-krize-u-europi.html) time što se osvrnuo samo na jedno od pitanja koja Mirela Holy u tom pismu postavlja hrvatskom premijeru -  na ono koje je vezano uz sigurnosni, protuteroristički  aspekt problema masovnog dolska izbjeglica iz Sirije i drugih zemalja u Hrvatsku. To je pitanje  upotrijebio kao potkrepu svoje teze da predsjednica ORaH-a ne pokazuje dovoljno empatije prema izbjeglicama, već da na njihovoj nesreći skuplja političke bodove. Proglasio je zbog toga njezinu inicijativu „najbesprizornijim pokušajem političkog lešinarenja (…)“ u Hrvatskoj. Međutim, riječ je samo o jednom od pet pitanja koja je Mirela Holy u otvorenom pismu uputila premijeru, dok se dva njezina pitanja odnose upravo na humanitarni aspekt problema, pa se iz ukupnosti njezinih pitanja ne može steći dojam koji Biočina potencira, tj. ne može joj se imputirati nehumanost. Međutim, ta pitanja Mirele Holy Marko Biočina u svojem tekstu nije ni spomenuo, čime je prekršio 8. članak Kodeksa časti hrvatskih novinara, u dijelu u kojem se kaže: „Smisao izjava i intervjua novinar ne smije iskrivljavati, ni izravno, niti izvlačenjem iz konteksta“.

Istodobno, upravo takvom, selektivnom argumentacijom, Biočina nastoji etički diskreditirati Mirelu Holy, čime krši i 6. članak Kodeksa časti hrvatskih novinara, u dijelu u kojem se kaže:  „U svim novinarskim prilozima, pa tako i u komentarima i polemikama, novinar je dužan poštovati etiku javne riječi i kulturu dijaloga te uvažavati čast, ugled i dostojanstvo osoba ili skupina s kojima polemizira.“

Tekst Marka Biočine napisan je u formi komentara, međutim, i u takvom je obliku izražavanja novinar dužan pridržavati se uvriježenih novinarskih normi i principa, odnosno (ako je član HND-a) odredbi Kodeksa časti hrvatskih novinara.