O HND-u > Zaključci novinarskog vijeća časti > Zaključci 5. sjednice Novinarskog vijeća časti održane 12. studenog 2015.

Marin Smolčić vs Željko Popović

Marin Smolčić vs Željko Popović

 

Zahtjev Marina Smolčića za pokretanje postupka protiv Željka Popovića zbog njegova teksta od

28. rujna 2015. na portalu slobodnalika.com, čiji je vlasnik.

 

Zaključak

Novinarsko vijeće časti jednoglasno donosi odluku o isključenju novinara Željka Popovića iz članstva Hrvatskog novinarskog društva. Ponovno primanje u članstvo HND-a  Željko Popović može zatražiti nakon pet godina.

 

 Obrazloženje: Nakon uvida u tekst „Prljavi Smoki“, što ga je na portalu slobodnalika.com 28. rujna 2015. godine objavio njegov  glavni urednik i vlasnik Željko Popović (član HND-a), a na  traženje novinara Marina Smolčića  - Novinarsko vijeće časti HND-a zaključilo je da je on povrijedio sve odredbe Kodeksa časti hrvatskih novinara čime je  teško kompromitirao dostojanstvo profesije, pa  Novinarsko vijeće časti donosi odluku o isključenju.

Iako, naime,  iz sadržaja teksta „Prljavi Smoki“ autora Željka Popovića nije vidljiva nikakva novinarska svrha za njegovo objavljivanje, tekst pun uvreda  sadržanih u rijetko viđenom govoru mržnje, u kojemu se  novinaru drugoga ličkog portala (lika-online.com) spočitavaju i navodna vjera i navodna nacionalnost i navodna  politička pripadnost,   ipak se našao na portalu slobodnalika.com. Između ostaloga, vjerojatno, i zato što je vlasnik  spomenutog portala, a ujedno i njegov glavni urednik  - sam Željko Popović. Iako je Željko Popović, kao i ostali  članovi HND-a  prilikom učlanjenja  potpisao da će se u svom novinarskom  poslu pridržavati odredaba Kodeksa časti hrvatskih novinara i pravila struke, on to u ovom svom tekstu nije učinio.  Budući da se Željko Popović  nije odazvao zahtjevu Novinarskog vijeća časti kako bi ponudio svoje očitovanje o prijavi Marina Smolčića zbog  teksta „Prljavi Smoki“, Novinarsko vijeće časti HND-a  ostaje u cijelosti pri svom zaključku.

 

Protiv ovog zaključka tuženi Željko Popović podnio je žalbu Središnjem odboru HND-a.