O HND-u > Zaključci novinarskog vijeća časti > Zaključci 27. sjednice Novinarskog vijeća časti, održane, 24. svibnja 2018. godine

Iva Anzulović vs Maja Sever

Zahtjev Ive Anzulović za pokretanje postupka protiv novinarke Maje Sever, autorice priloga u emisiji HRT-a Nedjeljom u 2 HRT-a, emitiranoj  18. ožujka 2018. godine, u kojoj je prijaviteljica bila sudionica, a zbog njenog krivo napisanog prezimena.

Radi izbjegavanja sukoba interesa, u raspravi i odlučivanju o ovom slučaju nisu sudjelovali Aleksej Gotthardi-Pavlovsky, Davor Hrvoj i Ivana Radaljac Krušlin. Raspravu o ovoj točki vodila je zamjenica predsjednika Verica Mađer.

Maja Sever je članica HND-a.

Novinarsko vijeće časti u sastavu Tomislav Držić, Marinko Jurasić, Verica Mađer, Paulina Peko Šalja, Damir Pijaca, Marko Podrug, Vlado Premuž donosi

 

Zaključak

Jednoglasno, sa sedam glasova za Novinarsko vijeće časti zaključilo je da je pogreška učinjena, no da nije bila namjerna ili napravljena iz teškoga nemara, nego da se radi o omašci, a da je Maja Sever učinila sve da je ispravi i da se ispriča, pa Vijeće ocjenjuje da joj ne treba izricati nikakvu mjeru.

 

Obrazloženje: Podnositeljica zahtjeva novinarka Iva Anzulović prijavila je članicu HND-a Maju Sever, jer ju je u prilogu za emisiju Nedjeljom u 2, emitiranu 18. ožujka 2018., koristeći njezinu izjavu potpisala s pogrešnim prezimenom. Iako je u repriznoj emisiji u ponoć  pogreška ispravljena, zbog reakcija kojima je podnositeljica bila izložena osjećala se izvrgnuta ruglu. Doživljavala je podsmijeh i komentare kako to, što joj ni prezime nisu zapamtili, pokazuje koliko je važna ona i to što priča vezano za kampanju o žrtvama obiteljskog nasilja. "Zbog izloženosti javnoj sramoti koja je rezultirala mojom ogromnom boli, ovim putem javno izražavam zgražanje nad ovakvim propustom jedne afirmirane novinarke koja nije ustanovila temeljno - identitet osobe sa kojom je snimala prilog", ističe Iva Anzulović u zahtjevu.

Maja Sever je u opširnom očitovanju opisala okolnosti u kojima je za prilog snimila izjave pet sugovornica, te je iskreno priznala kako ne zna kako je pogrešno shvatila i u svojim bilješkama promijenila prezime Ive Anzulović u Validžija. Za pogrešku je doznala kad ju je Iva Anzulović nazvala nakon emisije. Odmah joj se ispričala te je, nakon što je izvijestila  nadređene,  pogreška ispravljena kod ponovljenog prikazivanja emisije na HRT-u, te na web stranici i na društvenim mrežama. Kako joj je Iva Anzulović poslala i nekoliko pisama, uz nazočnost jedne od sugovornica našle su se na kavi pa joj se i tada još jednom ispričala te, kao i u očitovanju Vijeću časti, još jednom istakla kako joj je žao zbog pogreške koju je skrivila.

Vijeće časti je zaključilo kako je Maja Sever nehotice pogrešno potpisala sugovornicu  te joj se iskreno ispričala i učinila sve da se pogreška odmah ispravi. Zlonamjerni komentari kojima je bila izložena Iva Anzulović po ocjeni Vijeća časti takve su naravi da predstavljaju izričitu ili pretežitu odgovornost onih koji su ih iznosili, a ne mogu se protumačiti kao logična i izravna posljedica pogreške koju je učinila Maja Sever. S obzirom na sve okolnosti, Vijeće časti ocijenilo je kako nema potrebe da se članici HND-a Maji Sever izriče sankcija.