O HND-u > Zaključci novinarskog vijeća časti > Zaključci 21. sjednice Novinarskog vijeća časti, održane 6. srpnja 2017. godine

HVIDRA Novska vs Irena Kovačević, Monika Šporčić Harak

Zahtjev udruge HVIDRA Novska protiv Irene Kovačević, direktorice i glavne urednice Radio Postaje Novska, te Monike Šporčić Harak, zamjenice direktorice i urednice informativnog programa iste postaje zbog kršenja odredbi članka 6., 13., 18., 22. i 25. Kodeksa časti hrvatskih novinara, što je posebno naglašeno u emisiji "U društvu s gradonačelnikom".

Irena Kovačević nije članica HND-a.

Monika Šporčić Harak nije članica HND-a.

 

Novinarsko vijeće časti u sastavu predsjednik Aleksej Gotthardi-Pavlovsky i članovi Verica Mađer, Marinko Jurasić, Damir Pijaca, Veronika Rešković, Slobodan Vlašić, Davor Hrvoj, Tomislav Držić donijelo je

 

Zaključak: Zahtjev je odbijen jer Irena Kovačević i Monika Šporčić, koje nisu članice HND-a pa ih Kodeks časti hrvatskih novinara ne obvezuje, nisu prekršile univerzalna načela novinarske profesije

 

Obrazloženje: Prema zahtjevu,  gradonačelnik Novske Vlado Klasan koristi Radio postaju Novska (RPN) kao javni medij za političku samopromociju i obračun s neistomišljenicima odnosno za "verbalne napade i uvrede" nad članovima udruge HVIDRA Novska, te za iznošenje "netočnih informacija" o njima, "a sve zbog uređivačke politike direktorice gđe. Kovačević i zamjenice direktorice gđe Šporčić Harak". Za te optužbe u zahtjevu nije iznesen niti jedan konkretan primjer, kao ni za tvrdnje da RPN "provodi cenzuru, zabranjuje pristup radio postaji svima koji ne dijele njihova stajališta i mišljenje, te time izravno krši Zakon o medijima, kao i Ustav RH". Vijeće časti ističe da je HVIDRA Novska prema Zakonu o medijima imala mogućnost u odnosu na sve svoje tvrdnje tražiti objavu ispravka informacije odnosno reagiranja, ali iz priloženoga zahtjeva ne vidi se da je to i učinjeno.

To što se ne čuje glas građana u emisiji "U društvu s gradonačelnikom", iako je to bilo predviđeno, te što se RPN ne odaziva na pozive da poprati događanja koje organizira Udruga, stvar je uređivačkog pristupa RPN-a i njihove ocjene jesu li događanja od interesa za javnost ili ne. O primjeru neodaziva RPN-a na tribinu "100% za Hrvatsku" od 3. ožujka 2015. godine, nakon dvije godine bespredmetno je raspravljati. Imajući u vidu i odgovor urednica RPN-a u povodu gotovo identičnog zahtjeva udruge UHDDR Novska, ne može se zaključiti da RPN ima diskriminatorni pristup temama od interesa za branitelje. Urednice ističu da RPN ima stalnu emisiju o braniteljima, da su izdavači knjiga o braniteljima u Novskoj, te da prate obljetnice i druga događanja vezana za Domovinski rat i branitelje. U zahtjevu se ne navode primjeri drugačijeg pristupa prema djelovanju drugih udruga na području Novske, koji bi ukazivali na nejednak odnosno diskriminatorni tretman.

Za okolnost da je Monika Šporčić Harak uvjetno osuđena na šest mjeseci zatvora zbog krivotvorenja službene isprave u RPN-u, i sami podnositelji zahtjeva navode da je riječ o prvostupanjskoj, prema tomu, nepravomoćnoj presudi. Dakle, za tu okolnost vrijedi presumpcija nevinosti i Vijeće časti je stoga nije etički ocjenjivalo.

 

Vijeće časti nema ovlasti "da se Radio postaji Novska oduzme koncesija i zabrani rad" pa je zahtjev proslijeđen Vijeću za elektroničke medije.