O HND-u > Zaključci novinarskog vijeća časti > Zaključci 5. sjednice Novinarskog vijeća časti održane 12. studenog 2015.

Goran Krmpotić vs Vanja Nezirović, Marin Dešković, Siniša Pvić, Dijana Jurasić, Bojan Aražina, Iva Puljić Šego, Marko Špoljar, Saša Vejnović, Sergej Županić

Goran Krmpotić vs Vanja Nezirović, Marin Dešković, Siniša Pvić, Dijana Jurasić, Bojan Aražina, Iva Puljić Šego, Marko Špoljar, Saša Vejnović, Sergej Županić

 

Zahtjev Gorana Krmpotića (po odvjetnici Ines Bojić)  za pokretanje postupka protiv autora:

1. Vanje Nezirović, Jutarnji list ,15. veljače 2014. „Krmpotiću otkaz jer nije  

     rekao za HRT i seks-aferu“

2. Marina Deškovića, Jutarnji list, 20. listopada 2013.„Vještak: Slike su nastale u

    Krmpotićevu stanu…“

3. Siniše Pavića, Novi list, 15. veljače 2014. „Vinovniku seks-skandala posao u

   državnoj agenciji“

4. Dijane Jurasić Večernji list, 10. studenoga 2014. „Ide na sud jer je slao

    prijeteće poruke Igoru Dragovanu“

5. Bojana Aražine, Večernji list, 14. veljače 2014. „Akter seks-afere Krmpotić

    prešutio da je optužen za prijetnje“

6. Ive Puljić Šego, Večernji list, 19. srpnja 2013. „U SDP-u se čude Krmpotiću

    postavili ga na HRT, a izmišlja“

7. Marka Špoljara, Večernji list, isti tekst

8. Saše Vejnovića, portal forum.tm, 14. veljače 2014. „Iz seks-afere na HRT-u u

    legalizaciju nekretnina“ i „Krmpotiću otkaz jer je lagao u prijavi za posao“

9. Sergeja Županića, 24sata, 25. studenoga 2014. „Suđenje Krmpotiću za seks

 skandal  zatvorili su za javnost“

 

U raspravi i odlučivanju nisu sudjelovali oni članovi Novinarskog vijeća časti koji bi bili u sukobu interesa.

 Zaključak

Prijava Gorana Krmpotića po odvjetnici Ines Bojić prihvaća se u odnosu na tekst Ive Puljić-Šego i Marka Špoljara „U SDP-u se čude Krmpotiću – postavili ga na HRT, a izmišlja“.

U odnosu na ostalih sedam novinara (Vanja Nezirović, Marin Dešković, Siniša Pavić, Dijana Jurasić, Bojan Arežina, Segej Županić, Saša Vejnović) Novinarsko vijeće časti odbacuje prijavu.

 

Obrazloženje: Goran Krmpotić, bivši član Nadzornog odbora HRT-a prijavio je devetero novinara iz raznih medija (Vanju  Nezirović, Marina Deškovića, Sinišu Pavića, Dijanu Jurasić, Bojana Arežinu, Ivu Puljić Šego, Marka Špoljara, Sašu Vejnovića i Sergeja Županića) smatrajući da su neprimjereno i neprofesionalno pisali o njemu tijekom tzv. „seks skandala na HRT-u“, čime je, kako u prijavi tvrdi, bio izložen medijskom linču iako nije bio osuđen. Time je, tvrdi, povrijeđeno njegovo pravo na čast, ugled, dostojanstvo i presumpciju nevinosti, a sve se to zajedno negativno odrazilo na reputaciju Gorana Krmpotića kod njegovih budućih poslodavaca. 

Prijavi je priložena nepravomoćna odluka Općinskog kaznenog suda u Zagrebu kojom je Goran Krmpotić oslobođen optužbe da je počinio kaznena djela protiv osobne slobode prijetnjom. Sudski postupak bio je zatvoren za javnost.

Gotovo svi tekstovi koje je napisalo devetero novinara napisani su profesionalno i nepristrano, uz navođenje izvora informacija i uz poštovanje interesa javnosti za slučaj navodne ucjene eksplicitnim fotografijama u kojemu su se spominjali član Nadzornog odbora HRT-a Goran Krmpotić, visoki dužnosnik SDP-a Igor Dragovan, te zaposlenica HRT-a.

Neki tekstovi koje je pisalo devetero navedenih novinara ticali su se posla koji je nakon razrješenja s funkcije člana NO-a HRT-a (na vlastiti zahtjev) dobio Goran Krmpotić, a radilo se o istaknutom položaju u Agenciji za ozakonjenje nezakonito izgrađenih zgrada. U prijavi za posao g. Krmpotić nije naveo da je prije bio član Nadzornog odbora HRT-a, kao niti da je u doba kada je dobio posao, Državno odvjetništvo protiv njega pokrenulo istragu zbog kaznenog djela prijetnje. Agencija za ozakonjenje nezakonito izgrađenih zgrada naknadno mu je dala izvanredni otkaz zbog nepotpune biografije.

Drugi tekstovi prepričavali su detalje iz  optužnice protiv Gorana Krmpotića i citirali izjave svjedoka.

No, u tekstu Ive Puljić Šego i Marka Špoljara, objavljenom u Večernjem listu pod naslovom „U SDP-u se čude Krmpotiću – postavili ga na HRT, a izmišlja“, autori su koristili neprimjerene izraze (Podnaslov: Osveta – Goran Krmpotić „usosio“ i bivšu ljubavnicu), te navodili kao vjerodostojne anonimne izvore koji su se izrazito negativno izrazili o Goranu Krmpotiću („ kvazimenadžer, financijski pseudostručnjak, arogantan i napuhan tip, konfliktan i asocijalan…“).

Vijeće je stoga mišljenja da su Iva Puljić-Šego i Marko Špoljar prekršili postulate novinarstva kao i Kodeks časti hrvatskih novinara.

Iva Puljić Šego i Marko Špoljar nisu članovi HND-a, a nisu poslali ni svoja očitovanja. 

Članak 14 kodeksa: „Novinar treba štititi čovjekovu intimu od senzacionalističkog i svakog drugog neopravdanog otkrivanja u javnosti. ...“

Članak 17. kodeksa: „U prilozima o sudskim postupcima treba poštovati ustavno načelo pretpostavke nedužnosti optuženika te dostojanstvo, integritet i osjećaje svih stranaka u sporu...“

Vijeće podsjeća kolege novinare da, unatoč interesu javnosti za takve teme, ono što piše u optužnici mora potvrditi sudska presuda i tek se tada navodi iz presude mogu uzimati zdravo za gotovo,  bez zadrške ili ograđivanja. Preporučuje kolegama da se u tekstovima koje pišu prije sudske presude, suzdrže od kvalifikacija odnosno utvrđivanja nečije krivnje ili odgovornosti, kako ne bi došlo do prijava od strane osoba koje se u optužnici terete.

 

Protiv ovog zaključka tužitelj Goran Krmpotić podnio je žalbu Središnjem odboru HND-a.