O HND-u > Zaključci novinarskog vijeća časti > Zaključci 17. sjednice Novinarskog vijeća časti, održane 23. veljače 2017. godine.

Goran Gluščić vs Željana Vrkić, Dubravko Wurtzberger, urednik portala Kamenjar

Pismo Gorana Gluščića oko tekstova objavljenih na portalima Dalicom, Kamenjar, Istinom protiv laži:

http://kamenjar.com/grozno-rijecki-pisac-gluscic-podize-tri-prsta-nova-drzava-hrvatija-2033/
Zatraženo očitovanje urednika S.M. jer tekst nije potpisan, rok do 12. siječnja 2017.

http://istinomprotivlazi.com/novosti/945-cvate-li-lgbt-cetnistvo-u-hrvatskoj-fenomen-goran-gluscic 
http://istinomprotivlazi.com/novosti/974-goran-gluscic-iz-rijeke-ponosno-ja-sam-lgbt-cetnik-poziv-na-nasilje 
http://dalicom.eu/goran-gluscic-iz-rijeke-ponosno-ja-sam-lgbt-cetnik-poziv-na-nasilje/

Željana Vrkić nije članica HND-a.

Dubravko Wurtzberger nije član HND-a.

 

Zaključak

Novinarsko vijeće časti oštro upozorava urednicu portala Istinom protiv laži Željanu Vrkić, urednika portala Dalicom Dubravka Wurtzbergera te urednika portala Kamenjar, koji je potpisan sa S.M., jer su na neprimjeren način, pozivajući se na nevjerodostojne i paušalne argumente, povrijedili dostojanstvo Gorana Gluščića a time i univerzalna načela novinarske profesije.

 

Obrazloženje: Na temelju nekoliko fotografija pisca Gorana Gluščića, objavljenih na Facebooku, od kojih je autoru nepotpisanog članka na portalu Istinom protiv laži najspornija ona s podignuta tri prsta (je li se radilo o svjesnoj provokaciji ili slučajnom kadru, Vijeće ne može utvrditi, a nije ni bitno), prijavitelj je prozvan psihičkim bolesnikom, shizofreničarom koji širi rasnu mržnju i fašizam te se tvrdi da poziva na ubijanje vlastite rase. Vijeće časti smatra da uvrede iznesene u tekstu, uključujući i naslov „Cvate li LGBT četništvo u Hrvatskoj? Fenomen: Goran Gluščić“, predstavljaju kršenje Kodeksa časti hrvatskih novinara.

Isti je portal objavio tekst „Goran Gluščić iz Rijeke ponosno: Ja sam LGBT četnik“, koji se nalazi i na adresi Dalicom.eu. U tom je tekstu prijavitelj zajedno sa svojim suradnicima, također na temelju fotografija objavljenih na društvenoj mreži, proglašen fašistom, a nepotpisani novinar ocijenio ga je „nametljivim i opasnim“, čovjekom koji ugrožava „našu djecu“ i sigurnost okoline. I u ovom slučaju Vijeće smatra da su izrečene tvrdnje uvredljive i ni sa čim argumentirane, te stoga grubo krše Kodeks časti.

Tekst na portalu Kamenjar pod naslovom „Grozno: Riječki pisac Gluščić podiže tri prsta“, čiji je autor potpisan s „Krešimir“, a urednik u impressumu samo sa S.M., Goran Gluščić opet je proglašen fašistom, autorom „zvjerskog lica“, te je optužen za „opipljivu mržnju prema Hrvatskoj“. Osim već spomenutih fotografija s Facebooka, autor ovog teksta isprovociran je i Gluščićevom kratkom pričom objavljenom u zbirci „NDH 2033“. Vijeće časti opet smatra da je dostojanstvo Gorana Gluščića okaljano, a da su argumenti, poput subjektivnog iščitavanja fotografija i vađenja dijelova njegove objavljene priče iz konteksta s ciljem da se autora optuži za izrugivanje Hrvatskoj, potpuno promašeni. I ovaj tekst predstavlja kršenje Kodeksa časti hrvatskih novinara.