O HND-u > Zaključci novinarskog vijeća časti > Zaključci 13. sjednice Novinarskog vijeća časti, održane 15. rujna 2016.

Društvo Zdravo naselje vs Dragana Radusinović

Zahtjev Društva Zdravo naselje za očitovanje u povodu neobjavljivanja demantija na tekst  Dragane Radusinović „Zaustavite Miru Bulja, ugrozit će razvoj mobilne telefonije i interneta“ - Telekom operateri protiv inicijative Mosta“, objavljen 22. travnja 2016. godine u Jutarnjem listu.

 

Zaključak: Jednoglasno je ocijenjeno da redakcija Jutarnjega lista nije bila obavezna tiskati takozvani demanti Društva Zdravo naselje jer se zapravo radi o pismu stranke koja nije u sporu, a u pismu se polemizira s citatima, a ne tvrdnjama autorice.

 

Obrazloženje: Odlukom da ne objavi polemično  pismo  Društva Zdravo naselje  Jutarnji list nije se oriješio o Kodeks časti hrvatskih novinara, niti o pravila i dobre običaje struke. Zdravo naselje u svom pismu polemizira sa stavovima, a ne ispravlja pogrešne činjenice, ili reagira na uvrede i nedolično pisanje. Pravo je svake redakcije, pa u ovom slučaju i Jutarnjega lista, da odluči hoće li ovakva polemična pisma eventualno objaviti u rubrici "pisma čitalaca", reagiranja" i slično, ali nikako ni obaveza.  Što se tiče tvrdnji o navodnom bahatom, neprofesionalnom i bezobraznom ponašanju pravne službe navedenog medija, Vijeće ne može utvrditi, niti za to ima instrumente i mogućnosti, koliko su te optužbe istinite. Jedino može pledirati na kulturan i civilizacijski odnos.