O HND-u > Zaključci novinarskog vijeća časti > Zaključci 30. sjednice Novinarskog vijeća časti, održane, 8. studenoga 2018.

Davor Mišković vs Robert Frank

Novinarsko vijeće časti na sjednici održanoj 8. studenog 2018. godine u sastavu Aleksej Gotthardi-Pavlovsky, Tom Držić, Davor Hrvoj, Marinko Jurasić, Verica Mađer, Gordan Panić, Paulina Peko Šalja, Damir Pijaca, Vlado Podrug, Ivana Radaljac Krušlin razmatralo je

zahtjev Davora Miškovića za pokretanje postupka protiv Roberta Franka, autora teksta objavljenog 18. listopada 2018. godine u Glasu Istre https://www.glasistre.hr/pula/afera-na-pulskoj-politehnici-dekan-davor-miskovic-i-predsjednik-upravnog-vijeca-branimir-ruzojcic-sutra-ce-biti-smijenjeni-572519

Robert Frank nije član HND-a.

 

Zaključak

Novinarsko vijeće časti jednoglasno je zaključilo da je novinar Robert Frank grubo prekršio novinarska načela, sadržana i u 6. članku Kodeksa časti hrvatskih novinara, time što je kao urednik tiražnoga lista tiskao tekst pisan na temelju nalaza revizije ali intoniran negativno, a da pritom nije kontaktirana druga strana, odnosno čovjek o kojemu se radi.

 

Obrazloženje: Davor Mišković prijavio je novinara, ujedno i glavnog urednika Glasa Istre,  Roberta Franka jer je u ovom dnevnom listu 18. listopada 2018. godine objavio tekst „Katastrofalan nalaz revizije - u petak hitna smjena dekana Politehnike Pula“ , a da nije dao i priliku navedenoj instituciji tj. čelnom čovjeku za komentar tj. izjavu. Načinom na koji je tekst objavljen apsolutno je prekršen Kodeks časti i Novinarsko vijeće časti ovakvo neobjektivno novinarstvo oštro osuđuje, to više jer je novinar ujedno i glavni urednik novina i itekako bi trebao voditi računa o objektivnom informiranju javnosti.