O HND-u > Zaključci novinarskog vijeća časti > Zaključci 13. sjednice Novinarskog vijeća časti, održane 15. rujna 2016.

Ante Ćurković vs Berislav Jelinić

Zahtjev Ante Ćurkovića (po Odvjetničkom društvu Ćurković Ćurić&Banić) za pokretanje postupka protiv Berislava Jelinića, autora teksta „Ekskluzivno: HDZ-ovi generali na sastanku sa šefom HEP-a i kraljem vjetroelektrana uoči sklapanja posla vrijednoga skoro 100 mil.eura“ objavljenog 24. studenog 2015. u tjedniku Nacional i u elektroničkoj publikaciji.

Berislav Jelinić nije član HND-a.

 

Zaključak: Većinom glasova, uz jedan suzdržani glas, ocijenjeno je da tekst Berislava Jelinića  ne izlazi iz profesionalnih normi,  da je napisan korektno.

 

Obrazloženje: Podnositelj prijave, Ante Čurković, smatra da je glavni urednik i novinar tjednog lista Nacional višestruko povrijedio Kodeks časti hrvatskih novinara.

Vijeće ocjenjuje da    usporedbama  i tezama  koje  se spominju u tekstu nisu  povrijeđeni  ugled, čast i dostojanstvo prijavitelja,  pogotovo ne smatra da je naziv „kralj vjetroelektrana“ pogrdan i uvrjedljiv, kako to prijavitelj posebno naglašava. Novinar je izvijestio o sastanku koji se zbio na javnom mjestu, kontaktirao je najmanje jednog od sudionika o temi razgovora te naveo sadržaj kaznene prijave koja je nedvojbeno podnesena te je  prenio i činjenicu da se njoj Čurković protivi.

Zaključno, tekst ne iskače iz profesionalnih okvira.

 

Protiv ovog zaključka tužitelj Ante Ćurković podnio je žalbu Središnjem odboru HND-a.