O HND-u > Zaključci novinarskog vijeća časti > Zaključci 26. sjednice Novinarskog vijeća časti, održane 12. travnja 2018.

Agencija za elektroničke medije (po pritužbi Nenada Novaka) vs Velimir Bujanec, Mirela Matković – glavna urednica Z1 televizija, Zoran Mašović – glavni urednik Srce TV

Zahtjev Agencije za elektroničke medije za očitovanje u povodu pritužbe Nenada Novaka na emisiju Bujica, emitiranu na Z1 Televiziji 1. prosinca 2017. te na Srce TV , 2. prosinca 2017. godine.

Novinarsko vijeće časti u sastavu predsjednik Aleksej Gotthardi-Pavlovsky, Tomislav Držić, Davor Hrvoj, Marinko Jurasić, Verica Mađer, Paulina Peko Šalja, Damir Pijaca, Marko Podrug, Vlado Premuž, Ivana Radaljac Krušlin donosi

 

Zaključak

Sa devet glasova za i uz jedan suzdržani Velimir Bujanec, kao voditelj i urednik emisije “Bujica”, emitirane 1. prosinca  2017., grubo povrijedio  univerzalna novinarska načela, posebno ona koja govore o zaštiti temeljnih ljudskih prava i sloboda, poštivanju etike javne riječi  i kulture dijaloga,  te ona o uredničkoj odgovornosti, što Novinarsko vijeće časti oštro osuđuje, te poziva prijavljenog da prestane s takvom praksom.

Novinarsko vijeće časti zaključuje da Mirela Matković, glavna urednica Z1 Televizije,  nije povrijedila  univerzalna novinarska načela.

Novinarsko vijeće časti zaključuje da je Zoran Mašović, glavni urednik Srce TV, grubo povrijedio univerzalna novinarska načela, posebno ona koja govore o uredničkoj odgovornosti, što Novinarsko vijeće časti oštro osuđuje, te poziva prijavljenoga da prestane s takvom praksom.

 

Obrazloženje: Agencija za elektroničke medije  dostavila je  Novinarskom vijeću časti  na postupanje  prijavu koja se odnosi na TV emisiju  “Bujica”, emitiranu 1. prosinca 2017. godine u  programu Z1 Televizije i 2. prosinca 2017. u  programu Srce TV.  Emisiju je vodio i uredio Velimir Bujanec, a gost je bio Ante Prkačin. Prema prijavi, AEM je utvrdio da je gost emisije, u kontekstu pitanja o svjedočenju bivšeg predsjednika RH  Stjepana Mesića na sudu u Haagu, rekao da Mesića treba “za uši dovesti na Jelačićev plac i javno objesiti”, te  AEM  utvrđuje da je riječ o očito napadačkom i mrzilačkom govoru.

Neposrednim pregledom snimke emisije utvrđeno je da je spomenuti navod koji se dogodio u 16. minuti  emisije, točan („ … avarsko žgepče  Stjepan Mesić za kojeg je pokojni Šime Đodan rekao  da je Avar podrijetlom svjedočilo je kad  i ja … to avarsko žgepče treba javno vješati, za uši ga dovesti na Jelačić–plac i javno ga objesiti“) kao i  da je u istom kontekstu gost emisije izrekao  i više uvreda (veleizdajnik) na račun spomenutoga Mesića. Kako se voditelj i urednik Bujanec tijekom emisije uopće nije ogradio od navoda gosta, već ga je dodatno poticao da potvrdi uvrede (“Kako ste rekli? Žgepče?”) Novinarsko vijeće časti utvrđuje da je grubo povrijedio  univerzalna novinarska načela.  S obzirom na to da se spomenuti citat o pozivu na javno vješanje  može dovesti u vezu i s kaznenim djelom javnog pozivanja na mržnju i nasilje,  povreda univerzalnih novinarskih načela u ovom je slučaju doista drastična, pa Novinarsko vijeće časti, osuđujući ovakvo ponašanje prijavljenoga, naglašava da ono pridonosi stvaranju loše slike o kulturi dijaloga i sadržajima koji se  pojavljuju u hrvatskim medijima, te  nanosi veliku štetu svima koji se pošteno I časno bave novinarskom profesijom i poštuju novinarska načela. Stoga se prijavljenog poziva da prestane s takvom praksom.

O  prijavi se očitovala glavna urednica Z1 Televizije Mirela Matković koja je ustvrdila kako  je redakcijski  kolegij  Z1 Televizije utvrdio da je voditelj emisije napravio propust u samoj emisiji time što se nije ogradio od stavova gosta. Stoga su  se redakcija i glavna urednica naknadno ogradile od stavova gosta emisije koja je  emitirana uživo, te je  upućena i  objavljena isprika koja je emitirana u emisiji “Bujica”  13. prosinca 2017.  Novinarsko vijeće časti stoga procjenjuje da je glavna urednica napravila sve što je mogla u okviru svog uredničkog posla i da nije povrijedila  univerzalna novinarska načela.

Glavni urednik Srce TV Zoran Mašović nije se očitovao o navedenoj prijavi. Kako je u programu te televizije emisija emitirana naknadno, očito je  bilo dovoljno vremena da se kao glavni urednik upozna s njezinim  sadržajem I utječe na emitiranje spornih navoda. Kako to nije učinio,  a nije se ni naknadno ogradio od iznesenih tvrdnji, grubo  je prekršio univerzalna novinarska načela.