Aktualno

Aktualno - vijesti

Hrvatsko novinstvo u „medijskoj pustinji“

-Mediji bi se trebali sufinancirati putem javnog natječaja s jasnim kriterijima dodjele i neovisnim povjerenstvima koja će odlučivati o raspodjeli sredstava, izjavila je glavna tajnica HND-a Melisa Skender za portal Međunarodne fedetracije novinara (EFJ)europeanjournalists.org u tekstu koji se bavi postojanjem živih i neovisnih lokalnih medija koji služe javnom interesu lokalnih zajednica kao kamen temeljcu demokratskih društava.

12.04.2023.

Pamtimo imena prošlogodišnjih dobitnika "Velebitske degenije", već znamo tko su ovogodišnji!

Imena ovogodišnjih dobitnika "Velebitske degenije" već znamo, ali ih držimo pod embargom do svečane dodjele 21. travnja, dan uoči Dana planeta Zemlje, kada se već četvrt stoljeća tradicionalno dodjeljuje nagrada za najbolje novinarske radove u području zaštite prirode i okoliša Zbora novinara za okoliš Hrvatskog novinarskog društva.

11.04.2023.

SafeJournalists: Prijetnje TV voditelju Ivanu Ivanoviću u Srbiji

Voditelj Ivan Ivanović sinoć je na svom Twitteru objavio da su on i njegova obitelj dobili prijetnje od Sima Spasića, predsjednika Udruge obitelji kidnapiranih, ubijenih i nestalih s prostora Kosova i Metohije.

 

10.04.2023.

Prijavite se za projekt Lokalni mediji za demokraciju

Pokrenut je novi program dodjele bespovratnih sredstava Lokalni mediji za demokraciju; pilot projekt financiranja medija kojim će se dodijeliti financijsku potporu od 1.200.000 eura lokalnim, regionalnim medijima i medijima zajednice koji djeluju u javnom interesu u takozvanim područjima “Pustinja vijesti” u Europi.

07.04.2023.

DANI MEDIJSKE PISMENOSTI 2023. godine

Šesti po redu Dani medijske pismenostiu u organizaciji Agencije za elektroničke medije i Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, u suradnji s brojnim partnerima i uz podršku Ministarstva kulture i medija i Ministarstva znanosti i obrazovanja, održat će se od 24. do 30. travnja 2023., s aktivnostima i u tjednima prije i poslije toga, objavili su na portalu medijskapismenost.hr. 

 

06.04.2023.

Humanitarna dimenzija "Degenije": uređenje dječjeg parka sisačke bolnice

Jubilarnu, 25. "Velebitsku degeniju", nagradu za najbolje novinarske radove u području zaštite prirode i okoliša, Zbor novinara za okoliš Hrvatskog novinarskog društva dodijelit će u petak, 21. travnja 2023. u Velikoj dvorani Novinarskog doma u Zagrebu. Na svečanosti će Grad Krk, ovogodišnji Zeleni grad – prijatelj Velebitske degenije, bolnici u Sisku dodijeliti financijska sredstva za uređenje dječjeg parka.

06.04.2023.

Izvješće pučke pravobraniteljice za 2022. godinu - Novinari u sudskim postupcima u kojima ih tuže suci nisu u ravnopravnom položaju

Prema podacima koje Hrvatsko novinarsko društvo (HND) vodi u okviru mreže Safe Journalists, u RH je u 2022. evidentirano 14 napada na novinare, od kojih pet prijetnji smrću ili teškim tjelesnim ozljedama, sedam drugih prijetnji te jedan fizički i jedan hakerski napad na medij.  Pritom navode da veliki broj kaznenih djela prema medijskim djelatnicima, poput prijetnji, ostaje neprijavljen, stoji između ostalog u Izvješću pučke pravobraniteljice Tene Simonovic Einwalter za 2022. godinu u analizi i ocjeni stanja zaštite ljudskih prava i sloboda u Hrvatskoj, kao i stanja vezano za određene pojavne oblike povreda prava pojedinaca ili pojedinih društvenih skupina.

04.04.2023.

Paradžiković i Čorkalo objavili prilog o seksualnom zlostavljanju djece, a onda zbog povrede tajnosti postupka osuđeni

Novinar Ivan Čorkalo i urednica Ivana Paradžiković nepravomoćno su uvjetno osuđeni na po 10 mjeseci zatvora, uz rok kušnje od tri godine, zbog povrede tajnosti postupka u kojem je dijete bilo žrtva seksualnog zlostavljanja unutar vlastite obitelji, javlja Hina. 

31.03.2023.

Potpisan Kolektivni ugovor na HRT-u

Glavni ravnatelj HRT-a Robert Šveb i predstavnici reprezentativnih sindikata u petak su potpisali novi Kolektivni ugovor na HRT-u kojim se uređuju obveze i prava radnika i poslodavca, a koji će se primjenjivati od 1. travnja, doznaje se s Hrvatske radiotelevizije.

31.03.2023.

25 godina "Velebitske degenije": svečana dodjela uoči Dana planeta Zemlje

Svečana dodjela godišnje nagrade za najbolje novinarske radove u području zaštite prirode i okoliša "Velebitska degenija" održat će se u petak, 21. travnja 2023. u Velikoj dvorani Novinarskog doma u Zagrebu. Nagradu ove godine Zbor novinara za okoliš Hrvatskog novinarskog društva dodjeljuje uoči Dana planeta Zemlje, i to jubilarni, 25. put.

30.03.2023.