Aktualno

Aktualno - vijesti

Natječaj za dodjelu nagrade „Marko Polo - slavni putopisac“

Hrvatska udruga turističkih novinara i pisaca u turizmu u suradnji sa Zborom turističkih novinara Hrvatskog novinarskog društva raspisuje natječaj za nagrade "Marko Polo- slavni putopisac" za 2019. godinu.

24.07.2019.

Trajno iz etera isključen Laganini FM Varaždin; lažirali javljanje voditeljice

Vijeće za elektroničke medije trajno je oduzelo koncesiju radijskom kanalu Laganini FM Varaždin zbog niza slučajeva odstupanja od prijavljenog programa, a posebno je problematično što postoji sumnja da je nakladnik tijekom nadzora Vijeću dao lažirane snimke s dodanim javljanjem voditeljice.

24.07.2019.

Rekordne brojke gledanosti za N1 Televiziju

N1 Televizija je u srijedu 17. srpnja ostvarila najbolji rezultat gledanosti od početka emitiranja u Hrvatskoj.  Prema istraživanju AGB Nielsena, vodeće agencije za mjerenje TV gledanosti, tijekom cijelog dana (0-24 sata) i u cjelokupnoj populaciji, N1 Televizija je ostvarila gledaost od 1,84%.

23.07.2019.

HND zgrožen skandaloznim izjavama predsjednice Republike

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) zgroženo je skandaloznim izjavama predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović, nedostojnima funkcije koju obnaša, u kojima na sramotan način daje naputak novinarkama i novinarima kako da rade svoj posao.

 

18.07.2019.

HND-ova podrška kampanji "Meni se to gleda, HRT ne da"

Hrvatsko novinarsko društvo podržava kampanju "Meni se to gleda, HRT ne da", koju je pokrenulo Društva hrvatskih filmskih redatelja. Hrvatska radiotelevizija sustavno zanemaruje svoje zakonske obaveze, ne poštuje kvote prikazivanja europskih i hrvatskih audiovizualnih djela, destruktivno se odnosi prema hrvatskoj kinematografiji te ne poštuje prava filmskih autora.

16.07.2019.

DHFR: Meni se to gleda, HRT ne da!

Društvo hrvatskih filmskih redatelja već niz godina upozorava javnost kako HRT zanemaruje svoje zakonske obveze bez ikakvih sankcija, ne poštuje kvote prikazivanja europskih i hrvatskih audiovizualnih djela, ne poštuje autorska prava filmskih autora i općenito nastavlja s destruktivnim odnosom prema hrvatskoj kinematografiji.

12.07.2019.

Sabor: Izabrana samo dva člana Programskog vijeća HRT-a

Hrvatski sabor u petak je izabrao samo dva od planirana četiri člana Programskog vijeća HRT-a: Lidiju Gašparović i Zdravka Kedžu, a ostali nisu dobili dovoljno glasova.

12.07.2019.

Na globalnoj konferenciji u Londonu zemlje sudionice potpisale Prisegu za zaštitu medijskih sloboda

LONDON - Sloboda medija u posljednjem desetljeću sustavno opada u cijelom svijetu, pri čemu je samo tijekom prošle godine ubijeno 99 novinara, a tek je nekoliko počinitelja procesuirano. Zabrinjavajuća situacija potaknula je vlade Velike Britanije i Kanade na pokretanje međunarodne inicijative za zaštitu medijskih sloboda i organizaciju globalne konferencije u Londonu. Predstavnici više od 100 država, novinari, odvjetnici i aktivisti dva su dana protekli tjedan u Londonu raspravljali o slobodnom i neovisnom novinarstvu, a Velika Britanija i Kanada obvezale su se na ulaganja od 18 milijuna funti i 10 milijuna dolara. Također, sudionice su potpisale Prisegu za zaštitu medijskih sloboda. Vlada Republike Hrvatske nije imala predstavnika na ministarskoj razini, nego ju je predstavljao Krešimir Partl, državni tajnik Ministarstva kulture, te još nije potpisala Prisegu.

 

12.07.2019.

Usvojena zajednička izjava o slobodi medija

Države sudionice Globalne konferencije za medijske slobode, koju su u Londonu organizirale vlade Velike Britanije i Kanade, usvojile su zajedničku izjavu u kojoj se obavezuju da će zajedno raditi na zaštiti medijskih sloboda i podržati razvoj raznovrsnih i nezavisnih medija koji rade u javnom interesu. 

11.07.2019.

FPZG: Istraživačko novinarstvo se ne ukida, već zamrzava

Fakultet političkih znanosti (FPZG) u srijedu je demantirao informaciju o ukidanju kolegija Istraživačko novinarstvo, ustvrdivši da se kolegij zbog izmjena u Studiju novinarstva zamrzava na godinu dana.

10.07.2019.