Iz medija

ZLATNI PADOBRANI ZA RADMANOVE LJUDE Ravnatelj HRT-a rukovoditeljima na Prisavlju nudi otpremnine do milijun kuna?

27.02.2016.
Link na članak

Svjestan da su sve glasniji i sve češći zahtjevi za njegovim razrješenjem s funkcije glavnog ravnatelja HRT-a, Goran Radman je prije svog mogućeg odlaska s Prisavlja odlučio zaštititi ‘svoje’ ljude.

Po HRT-u se priča kako je šef radija i javne televizije ovih dana navodno potpisao četrdeset i četiri aneksa ugovora kojima četrdeset i četiri zaposlenika dobivaju veće plaće, ali i ogromne otpremnine u slučaju otkaza.

Prema tim aneksima ugovora navodno bi četrdeset i četiri odabrana radnika, ako ih novi glavni ravnatelj u budućnosti smijeni ili premjesti na drugo radno mjesto, svejedno imali pravo na sadašnju plaću.

 

U roku od 15 dana

Ukoliko radnik odbije raspodjelu na novo radno mjesto, prema novom ugovoru ima pravo od poslodavca tražiti otpremninu, i to obračunatu na temelju plaća koje bi mu trebale biti isplaćene u naredne četiri godine, na koliko su sklopljeni ovi ugovori.

Ta bi mu se otpremnina morala isplatiti u roku 15 dana. Osnova za obračun plaće u tom bi slučaju bio prosječni neto iznos plaće isplaćen u posljednja tri mjeseca, a prije sporazumnog prekida mandata. Slijedom toga, u slučaju otkaza pojedini radnici imali bi pravo na otpremninu u iznosu od 600 tisuća do milijun kuna.

Ovi aneksi ugovora o radu, odnosno novi menadžerski ugovori navodno su Radmanovim odabranicima ponuđeni iako im postojeći ugovori o radu nisu istekli.

‘Zlatne padobrane’, kako su na Prisavlju prozvali četrdeset i četiri aneksa ugovora o radu, Goran Radman, priča se, ponudio je ravnateljima poslovnih jedinica na HRT-u, nekim njihovim pomoćnicima te pojedinim glavnim urednicima. Ako su te informacije točne, onda su novi ugovori na potpis dani Borisu Sruku, Dušku Zimonji, Lamiji Alečković, Željku Rogošiću, Igoru Tomljanoviću, Sanji Gvozdanović, Vesni Karuza Podgorelec, Igoru Dujiću, Damiru Tusu, Igoru Čutuku, Damiru Šimunoviću... Neki od njih te ugovore nisu pristali potpisati, a među njima je, priča se, Marija Nemčić, ravnateljica Poslovne jedinice Produkcija. Također, govorka se i da Saša Runjić, ravnatelj Poslovne jedinice Program, svoj aneks ugovora još nije potpisao, a hoće li to napraviti znat će se nakon njegova povratka sa službenog putovanja.

- Nisam želio potpisati ponuđeni ugovor, jer takvo što ne smatram etičnim - kaže jedan od visoko pozicioniranih urednika koji nije pristao potpisati novi aneks ugovora

Novinari, urednici i ostali zaposlenici HRT-a ogorčeni su vijestima o novim aneksima ugovora za svoje ionako povlaštene šefove.

 

Hitan sastanak

Kako doznajemo, sljedećeg tjedna tražit će hitan sastanak Sindikata i ogranka Hrvatskog novinarskog društva na HRT-u, te će se, nakon toga, zahtijevati očitovanje Uprave HRT-a, koja na upit Jutarnjeg lista kaže:

- Obavještavamo vas da su odluke o radnopravnim odnosima zaposlenika Hrvatske radiotelevizije, u skladu sa zakonom i aktima Hrvatske radiotelevizije, u mjerodavnosti glavnog ravnatelja Hrvatske radiotelevizije te da podaci koje ste iznijeli u svojem telefonskom upitu nisu točni. Podrobnije podatke o radnopravnim odnosima, kao i dosad, ne možemo iznositi jer spadaju u područje osobnih podataka zaposlenika - poručuju s HRT-a.