O HND-u > Zaključci novinarskog vijeća časti > Zaključci 7. sjednice Novinarskog vijeća časti održane 20. veljače 2020.

Željko Marušić vs Kristian Sikavičev

Zahtjev Željka Marušića za pokretanje postupka protiv Kristiana Sikavičeva zbog teksta „Automatski mjenjač – sve što trebate znati o povijesti i tehnici“, objavljenoga na portalu Autopress.hr 5. listopada 2019.

Zaključak

Novinarsko vijeće časti (glasali su predsjednica Đurđica Klancir te članice i članovi Jerko Bakotin, Hrvoje Šimičević, Ante Pavić, Damir Pijaca, Mašenjka Bačić, Ivana Radaljac Krušlin i Silvija Luks Kalogjera) jednoglasno je zaključilo da se prijava Željka Marušića odbacuje zbog nepotpunog sadržaja. 

Obrazloženje: Poveznice na originalne tekstove koje je poslao prijavitelj bile su neispravne, nisu se mogle otvoriti, čime je onemogućena njihova usporedba s tekstovima koji su po tvrdnjama prijavitelja sadržavali plagirane dijelove. U dopunjenom zahtjevu, prijavitelj je ustvrdio da linkovi ne funkcioniraju zato što je u međuvremenu Autoportal.hr prebačen na novu platformu. Poslao je, stoga, poveznice s nove platforme. Budući da su ti tekstovi iz navedenog razloga sadržavali nove datume objave, svježije i od nadnevaka na tekstovima koji su njihov navodni plagijat, Novinarsko vijeće časti donijelo je odluku o odbacivanju ove prijave bez ulaženja u meritum njezina sadržaja.