Iz medija

Zašto je javnost fascinirana tekstom njemačke novinarke o HRT-u?

10.01.2020.
Link na članak

Ono što javnost osjeća kao svakodnevnu frustraciju, njemačka novinarka Grit Eggerichs artikulirala je kirurškom preciznošću. Njemački javni radio Deutschlandfunk emitirao je u decembru reportažu u trajanju od 50 minuta o Hrvatskoj radioteleviziji. Zaključak novinarke glasi da je primjer HRT-a u što se javni servis može pretvoriti upravo zastrašujuć. Izjednačila je atmosferu na HRT-u s onom u Sjevernoj Koreji.

Javnost u Hrvatskoj dočekala je reportažu kao dašak zdravog razuma, a to pokazuje i čitanost teksta o reportaži na najvećem domaćem portalu – Indexu. Ako tekst otvorite na mobilnoj aplikaciji pokazat će vam se i broj klikova koji će otkriti da je to jedna od najčitanijih Indexovih vijesti uopće, usporediva sa čitanošću teksta o ostavci bivšeg premijera Ive Sanadera i aferi Borg. Društvene mreže su također eksplodirale, a najdjeljeniji bio je tekst Jerka Bakotina objavljen u Novostima nekoliko dana prije nego na Indexu.

Interes za perspektivu njemačke autorice postao je u pojedinim novinarskim krugovima skoro pa enigma. Više zbog toga što perspektivu koju je dala Eggerichs svi osjećamo neku bazičnu istinu koja nam se na prvi pogled čini nejasnom, možda nesvjesnom, ali ipak, prokleto točnom. Zbunjenost proizlazi iz tako snažnog dojma dvije različite stvarnosti. U jednoj žive svi koji danima uporno klikću na ovu temu pokušavajući osvijestiti dimenzije naše opresivne političke realnosti, nevidljive na svakodnevnoj razini. U drugoj pak živi politička elita poduprta mastodontskom mašinerijom “javnog” medijskog servisa i drugim svrsishodnim medijima. Sljedeća analiza suprotstavlja te dvije stvarnosti.

 

Cijeli tekst možete pročitati na bilten.org.