Iz medija

Zaposlenici HRT-a traže objašnjenja o najavi otkaza za Gojan i Novak Srzić

26.02.2015.
Link na članak

Ogranak Sindikata novinara Hrvatske na HRT-u i Ogranak Hrvatskog novinarskog društva traže od Glavnog ravnatelja Gorana Radmana da ih čim prije primi i objasni što se događa

ZAGREB » Nakon što se neslužbeno doznalo da su novinarkama HRT-a Elizabeti Gojan i Hloverki Novak Srzić upućeni pozivi da se očituju o »slučaju inauguracija«, što upućuje na to da je pokrenut postupak pred izvanredni otkaz, na Prisavlju je konsternacija. Službeno i dalje nema nikavog očitovanja HRT-a. Nitko od zaposlenika ne usuđuje se govoriti javno što i ne čudi ako se novinarke uistinu želi kazniti zato što su se usudile javno polemizirati o izravnom prijenosu inauguracije Kolinde Grabar-Kitarović. No, kako se neslužbeno doznaje, strukovne organizacije djelatne pri HRT-u, primjerice ogranak Sindikata novinara Hrvatske i Ogranak Hrvatskog novinarskog društva, traže od Glavnog ravnatelja HRT-a Gorana Radmana da ih čim prije primi, objasni što se događa, kaže jesu li pozivi za očitovanjem uistinu predigra izvanrednom otkazu, ili se tu, kako se nadaju, ipak radi o nečem drugom.

Jednoznačnog odgovora nema ni na to zbog čega su glavni ravnatelj i njegovi najbliži suradnici odlučili ponovno aktivirati priču o inauguraciju u trenutku kada se činilo da je polemika začeta na nekoliko desnici sklonih portala, sama od sebe zamrla. Neki upiru prstom u tajming, u to da je vijest o mogućem drastičnom kažnjavanju procurila dan, dva prije nego li će Radman pred zastupnicima braniti Izvješća o poslovanju HRT-a za 2013. godinu. Možda se deputate i slijeva i desna \'samo\' nastoji udobrovoljiti žrtvovanjem jedne novinarke s »desnog« i jedne s »lijevog« prisavskog spektra. Ima i onih koji vjeruju da tajmnig nije odabran toliko zbog saborske rasprave koliko zbog skorog početka emitiranja novog Dnevnika. Jer, ako s novim prisavskim čedom i bude problema, sve će to sakriti »slučaj inauguracija«. Postoji i treći mogući motiv, onaj koji leži u neskrivenoj želji glavnog ravnatelja da HRT ustroji po strogim korporativnim pravilima koji zabranjuju da se išta javno govori o tvrtki u kojoj radite. Rigidni Etički kodeks HRT-a propisuje da novinari i kreativno osoblje ne smiju javno govoriti i pisati o programu HRT-a ako za to nemaju dozvolu rukovoditelja, a i kad govore, svojim istupima ne smiju narušiti ugled kolega te ugled i vjerodostojnost HRT-a. Pače, svoja osobna mišljenja i stajališta ne smiju iskazivati ni na blogovima i društvenim mrežama, baš kao da se tu ne radi o novinarima, o javnom servisu i javnom interesu.

Sve, međutim, ostaje na razini špekulacija dokle god god ne prođe rok od sedam dana za davanje očitovanja i dok se HRT službeno ne oglasi. Tako se samo špekulirati može je li poziv za očitovanjem odaslan i novinaru Jozi Barišiću. Radmanu i suradnicima ipak se mora odati \'priznanje\' makar za jedno, za postupanje u najboljem duhu zazivanja zajedništva od strane predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. Jer, sve se čini, uspjet će im nemoguće, pa će makar na tren ujediniti nepomirljive, a jednako konsternirane prisavske frakcije, ako ništa ono oko borbe da vrate izgubljeno pravo na slobodu javnog govorenja.

S. Pavić