Iz medija

Zadarsko medijsko čudo postalo čudovište

04.02.2015.
Link na članak

Zadar je jedinstveni grad, ne samo zbog svoje povijesti, ulice Kalelarge koja se tako službeno ne zove, a svi je pod tim imenom znaju već i zbog činjenice da se za njega može reći kako je posljednjih 10-ak godina postao u medijskom smislu pravo čudo.

Priča prva

Kao u neka prošla vremena kada je počela izlaziti novina, koju upravo čitate s novinama na različitim jezicima, ali i političkih preferenci i u ovo naše doba mediji su u Zadru nicali poput gljiva poslije kiše. Ipak, postoji jedna razlika jer u vremenima prije 150 godina bilo je čitatelja različitih interesa, dok se danas čitatelji broje u nezamislivo malim brojevima.

U zanosu vlasnika medija, koji su u njima vidjeli neke za njih dobre prilike dogodilo se ono što je jedino i bilo moguće - gašenje medija i otkazi onima koji su u njima radili.

Posljednja situacija koja je zaposlene ostavila na brisanom prostoru dogodila se ovog tjedna s otkazima u medijima Rene Sinovčića tjednicima VOX i Regional. Medijsko carstvo kako su novinari nazvali ono što je u svom vlasništvu imao ovaj trenutno široj javnosti poznati pritvorenik zagrebačkog Remetinca s njegovim privođenjem koje se dogodilo prije 3 mjeseca počelo se rušiti. Teška financijska situacija u kojoj se našao Sinovčić, čije su tvrtke završile u predstečaju zbog dugova nema se kome nije, na kraju je dovela do gašenja Regionala tjednika koji je imao 15-ak godina dugu tradiciju i nešto mlađeg na početku dnevnika, a potom tjednika VOX.

Jedini medij koji je trenutno u Sinovčićevu vlasništvu televizija VOX još uvijek pliva u moru financijskih problema, s vrlo izvjesnim epilogom, od kojega je može spasiti samo neki bogati mecena, ujak iz Amerike ili slično koji će financirati izuzetno skupu igračku zvanu televizija. Doduše Zadar je lani ostao bez prve lokalne televizije - Gradske koja je nakon duge agonije jednostavno ugašena. Jasno je da gospodarstvo Zadarske županije ne može financirati ovoliki broj medija, koji unatoč krizi i dalje “niču” samo s jednom željom uzeti dio financijskog kolača koji već netko drugi nije. Činjenica je kako računica i poslovna logika u svemu ovome nije ono što buduće medijske magnate vode prema zadanom cilju.

Druga priča

Kao grom iz vedra neba odjeknula je vijest da je sredinom ovog mjeseca podignuta optužnica pred Županijskim sudom u Rijeci protiv Alberta Faggiana vlasnika Novog lista, Glasa Istre, Zadarskog lista i još nekoliko medija i još dvije osobe zbog počinjenja kaznenog djela protiv gospodarstva zlouporabom povjerenja u gospodarskom poslovanju.

Albert Faggian, pulski je poduzetnik koji putem svoje tvrtke Andre kontrolira ili ima u vlasništvu poduzeća Puljanka, Istra, Brionka i niz s njima povezanih tvrtki, ali i nekoliko medija, od Glasa Istre i TV Istre do Radio Maestrala te Novog lista i Zadarskog lista. Spominje se iznos od 800 tisuća kuna koji se Faggianu i njegovim suradnicima stavlja na teret. DORH je priopćio da se okrivljenike tereti da su kao članovi uprave trgovačkog društva iz Rijeke oštetili tu tvrtku.

Naime, na sastanku uprave Novog lista; unatoč činjenici da su znali da između trgovačkog društva iz Rijeke i trgovačkog društva iz Zadra postoji Aneks i Ugovora o dugoročnoj poslovnoj suradnji potpisan 2. svibnja 2011. kojim su dogovorene i utvrđene cijene za usluge koje društvo iz Rijeke obavlja za društvo iz Zadra; na traženje jednog člana uprave društva iz Rijeke (koji je ujedno i vlasnik trgovačkog društva iz Pule koje je stopostotni vlasnik društva iz Zadra), nakon sastavljanja novih kalkulacija cijena usluga (koje su osjetno snižene); potpisan je Aneks II Ugovora o dugoročnoj poslovnoj suradnji 1. ožujka 2013. Temeljem tog potpisanog Aneksa ugovora je do 1. travnja 2014. za društvu iz Zadra je pribavljena imovinska korist u iznosu od najmanje 845.434,50 kune, dok je za navedeni iznos oštećeno je društvo iz Rijeke, a okrivljenici su se kao članovi uprave bili dužni brinuti o imovinskim interesima tvrtke iz Rijeke.

Prevedeno na jezik razumljiv svakom građaninu na uštrb Zadarskog lista oštećen je Novi list u čijoj se tiskari obavljaju usluge tiskanja jedine dnevne zadarske novine. U tvrtkama poduzetnika Faggiana koji je prije dvije godine došao u Zadarski list kao spasitelj jer Tankerska plovidba više nije vidjela interes da “pumpa” gotovinu kao u vreću bez dna počela je velika reorganizacija. Ovog tjedna stradali su i trgovci zaposleni u kioscima Glasa Istre za koje više odlukom uprave nema posla, a otkazi novinarima u medijima ovog medijskog magnata nisu nikakva novost. Zadarski list novina koja je lani obilježila 20. godišnjicu od početka izlaženja jedini je dnevni lokalni list u Hrvatskoj koji je zahvaljujući nekada bogatoj Tankerskoj plovidbi godinama uspijevao izlaziti, ali i gomilati gubitke. Minuse je trebao pokriti novi vlasnik Faggian, a zadatak Uprave bila je smanjiti troškove i dati joj novi vjetar u leđa. Smanjenje broja onih koji su godinama radili kao honorarci bila je jedna od mjera nove Uprave, ali je nakon kratkog vremena vraćen veći broj otpuštenih uz nekoliko dodatno zaposlenih novinara. Situacija u ovom mediju vrlo je neizvjesna, a jedini spas može biti u nekome tko doista ima dovoljno novca da plaća očito je većini medijskih poduzetnika igračku zvanu - medij.

Nastavak slijedi

Ne želeći biti zloguki prorok, zdravi razum i tek površno poznavanje ekonomskih zakona, govori kako se rušenje mita o medijskom čudu Zadra nastavlja. Za čitatelje koji su možda navikli čitati ili kupovati neke medije nije ohrabrujuće, a još manje za one koji rade u medijima. Ipak, novinara čiji je broj teško izbrojiti u Zadru kao u niti jednom hrvatskom gradu ima toliko da ih se ne bi posramila niti neka puno veća sredina. Zdrava konkurencija uvijek je dobra, ali činjenica je da “zlatno doba zadarskog novinarstva” ide svom jedinom epilogu - konačnom kraju.

S. P.