Iz medija

Za spas demokracije od najveće su važnosti mediji koje države ne smiju prepustiti golim tržištima

18.05.2021.
Link na članak

Dugogodišnji glavni urednik sportskih dnevnih novina Gazeta Sporturilor i jedan od najpoznatijih rumunjskih novinara, svojom dosljednošću i vjerom da radi posao koji od njega traži javnost, svojedobno je, nakon požara u klubu Colectiv, otkrio veliku korupcijsku aferu koja je potresla Rumunjsku.

U listopadu 2015. u bukureštanskom klubu Colectiv u vrijeme održavanja koncerta velikom brzinom buknuo je požar koji je na mjestu odnio 27 života, uključujući četiri od pet članova benda koji je nastupao. Tragedija je izazvala masovne proteste nakon kojih je ubrzo pala vlada. No, mnogi od 180 ranjenih završili su u bolnicama, gdje je idućih mjeseci preminulo još 37 mahom mladih ljudi. Međutim, dobar dio njih nisu usmrtile opekline, nego infekcije izazvane takozvanom bolničkom bakterijom. Novinarska istraga, uz pomoć zviždača iz zdravstvenih ustanova i sustava, pokazala je da su tolike smrtonosne infekcije u rumunjskim bolnicama posljedica višegodišnje pogubne prakse vodećeg opskrbljivača bolnica dezinfekcijskim sredstvima koja su, radi ostvarivanja što većeg profita, bila razvodnjena do te mjere da su postala neučinkovita.

Za otkriće kriminalnog skandala, koji je za posljedicu imao smjene ministara i uhićenje direktora bolnica, zaslužna je bila redakcija vodećih rumunjskih sportskih dnevnih novina Gazeta Sporturilor, a na čelu cijele operacije bio je dugogodišnji glavni urednik i jedan od najpoznatijih rumunjskih sportskih novinara Cătălin Tolontan. Nakon prvotnog odbijanja, redakcija je nakon nekoliko mjeseci, uz dogovor osobito strog prema zaštiti svjedoka zviždača, pristala da njihovu istragu prati filmska ekipa producenta i redatelja Alexandera Nanaua. Rezultat je bio dugometražni dokumentarni film “Kolektiv” (Collective) koji je, nakon svjetske premijere na Venecijanskom filmskom festivalu u rujnu 2019. te serije priznanja i nagrada rumunjskoj kinematografiji, donio i prve nominacije za Oscar. I to u dvije kategorije: kao najbolji dokumentarni te kao najbolji film uopće u međunarodnoj konkurenciji. Duboko potresen filmom, smjesta sam poslao poruku s čestitkama i dubokim poštovanjem rumunjskom kolegi Tolontanu, koji je smjesta i odgovorio i pristao na ovaj razgovor za Obzor, koji smo prošle nedjelje vodili preko Zooma.

Intervju možete pročitati na vecernji.hr.