Iz medija

Viktor Ivančić: Nakon Ferala se osjećam kao neka vrsta intelektualnog invalida

06.01.2020.
Link na članak

Narodi na ovim prostorima nisu se poklali zbog nepremostivih međusobnih razlika nego radi toga da bi se te razlike ustanovile, kaže jedan od osnivača Feral Tribunea i autor Robija K. Za splitskog novinara Viktora Ivančića završila je prilično burna godina. Uz redovito pisanje kolumne za zagrebačke Novosti i redovnog Robija K. na beogradskom portalu Peščanik, objavio je sabranog Robija, i to u pet tomova na više od 2.500 stranica, koji je vrlo brzo doštampan u drugom izdanju.

Osim toga, Robi K. završio je i u kazalištu na daskama "Kerempuha" u Zagrebu, a Ivančić je koautor fotomonografije Iza sedam logora. Sasvim dovoljno razloga da popričamo s jednim od osnivača Feral Tribunea.

Teško se sjetiti, ako takvih primjera uopće ima – ne znam kako je stajala stvar s Titovim sabranim djelima – da je razgrabljeno prvo izdanje knjige izdane u čak pet tomova, kao što je slučaj s Robijem K.?

Iskreno rečeno, nisam takvo što očekivao. Štoviše, bojao sam se da će štampanje tih pet tomova odjednom izdavača financijski priklati. Sada je, međutim, "Ex libris" iz Rijeke objavio i drugo izdanje, tako da to ispada jedna fina priča. No, moram reći da me tzv. tržišni efekt ne impresionira, a zapravo i ne zanima. Bitno mi je da knjige dospiju do čitalaca koji ih žele imati i to je to.

Ne samo da se prodaje k'o halva, nego je po njemu napravljena i predstava u "Kerempuhu". Jeste li je stigli pogledati? Kako splitski mulac funkcionira u zagrebačkom teatru?

Predstava je, što se mog amaterskog utiska tiče, odlična. Moje kolumne su poslužile tek kao tekstualna baza, a kazališni pogon je to nadogradio i ispričao neku svoju uzbudljivu priču. Zaista sam zahvalan i redateljici Marini Pejnović i dramaturginji Dini Vukelić i upravi "Kerempuha" i krasnim glumcima, posebno Lindi Begonji, koja je i na pozornici i izvan nje učinila sve da se ta stvar zaista dogodi. Jedini moj uvjet bio je da se ne radi tipična komedija – jer iz stotina tekstova o Robiju K. selekcijom možeš učiniti što god želiš – nego punokrvna satira koja će se baviti aktualnim društvenim ranama, sumanutostima i tabuima. I tu su se, naposljetku, interesi podudarili.

 

Cijeli intervju možete pročitati na balkans.aljazeera.net.