Iz medija

Vijeće za tisak BiH: Eskalirao govor mržnje u medijima

23.03.2017.
Link na članak

Govor mržnje u medijima u Bosni i Hercegovini dosegnuo je kritične razmjere i opasno pridonosi podizanju napetosti u toj zemlji, upozorilo je Vijeće za tisak Bosne i Hercegovine, samoregulatorno tijelo koje ima zadaću nadzirati rad tiskanih i internetskih medija u Bosni i Hercegovini kako bi se osiguralo njihovo djelovanje, sukladno profesionalnim i zakonskim standardima.

Povjerenstvo za žalbe, koje djeluje pri tom Vijeću, oglasilo se pozivom javnosti u kojemu upućuje „najozbiljnije upozorenje“ o tome kako je došlo do naglog porasta širenja govora mržnje u medijima, ali i pozivanja na izvođenja kaznenih djela, poput ubojstava.

„Zabilježena je učestala praksa brutalnog širenja govora mržnje, prijetnji ubojstvima i likvidacijom i stvaranja međuetničkih i ukupnih društvenih napetosti putem medija u BiH“, upozorava se u apelu.

Iz Vijeća za tisak Bosne i Hercegovine ističu kako se sve brojniji ispadi takve vrste nikako ne mogu promatrati kao dio slobode govora.

„Govor mržnje nije sloboda govora. To je kazneno djelo i kao takvo podliježe kaznenoj odgovornosti“, stoji u izjavi u kojoj se posebice upozorava na komentare koji se pojavljuju na internetskim portalima.

Poziv sigurnosnim agencijama i pravosuđu

Svima koji na taj način iskazuju netrpeljivost i pozivaju na nasilje prema neistomišljenicima iz Vijeća za tisak poslali su upozorenje kako moraju biti svjesni da postavljanjem govora mržnje, prijetnji i huškanja u komentarima na mrežnim portalima sami sebe izlažu kaznenoj odgovornosti.

Iz Vijeća za tisak Bosne i Hercegovine pozvali su sigurnosne agencije i pravosuđe da poduzmu odlučnije mjere kako bi se sankcioniralo otvoreno širenje govora mržnje u medijima, a osobe koje upućuju prijetnje, uključujući i one kojima se poziva na ubojstvo, podvrgnu kaznenom progonu sukladno zakonima u Bosni i Hercegovini.

Uredništvima tiskanih i internetskih medija upućen je apel da suze prostor za širenje govora mržnje, što se posebice odnosi na iznošenje komentara na mrežnim portalima.

Izvor: Al Jazeera Balkans