Iz medija

"Velebitsku degeniju" dobili novinari Romeo Ibrišević, Ivanka Jelinčić Jurin i Dragan Nikolić

24.04.2015.
Link na članak

Zbor novinara za okoliš Hrvatskog novinarskog društva (HND) i tvrtka APO - usluge zaštite okoliša (članica HEP grupe), dodijelili su u ponedjeljak tradicionalnu godišnju nagradu "Velebitsku degeniju" za najbolje novinarske radove o zaštiti okoliša Romeu Ibriševiću, Ivanki Jelinčić Jurin i Draganu Nikoliću.

Povjerenstvo Zbora novinara za okoliš u obrazloženju nagrada istaknuo je da je Romeo Ibrišević dobitnik nagrade za najbolji rad u tisku, agencijskom i internet novinarstvu za rad "Pazite da vas ne zatrpaju bale smeća", objavljen u časopisu Meridijani u siječnju ove godine. "Apokaliptična je to priča o 120 tisuća tona baliranog smeća ispred samog Varaždina, grada koji se diči kulturnom baštinom, baroknim večerima i želi biti europska prijestolnica kulture. Tko je tu lud - pita se Ibrišević te, osim duhovitim tekstom koji počinje pričom o zeki i potočiću te o onoj pjesmi o Varaždincu koju zatim analizira kroz bale smeća, sve dočarava izuzetnim fotografijama".

Dobitnica nagrade "Velebitska degenija" za najbolji rad u radijskom novinarstvu je Ivanka Jelinčić Jurin, novinarka 1. programa Hrvatskoga radija, koja je obradila jednu izuzetno aktualnu i značajnu temu – problem istraživanja i eksploatacije ugljikovodika u Jadranu i utjecaj na morske sisavce i druge morske životinje. Povjerenstvo u obrazloženju te nagrade ističe da je Jelinčić Jurin počela priču s golubom uhanom, ražom koja spada u mediteranske edeme, zatim obradila sve eventualne probleme i utjecaj koji ta eksploatacija može imati na kornjače, ribe i morske sisavce koristeći izjave stručnjaka, znanstvenika, nevladinih udruga, ali i predstavnika druge strane, one koja zagovara taj poduhvat. Jelinčić Jurin je rekla kako nije pitanje hoće li se, već kada će se dogoditi incident - a to bi za Jadran i budućnost Hrvatske, kako kaže, bilo katastrofalno.

U kategoriji televizijskog novinarstva nagradu je dobio Dragan Nikolić, novinar Hrvatske radiotelevizije (HRT) za dokumentarac kojim je ispričao kako je i čime Kopenhagen zaslužio što je lani proglašen europskom zelenom prijestolnicom. Dokumentarcem "Zelena Danska" približio nam je iskustva zemlje koja je danas sinonim za energetsku učinkovitost, diverzifikaciju opskrbe i cirkularnu ekonomiju. Nikolić je "ispričao suvislu priču o Danskoj, koja je do svjetske naftne krize 1973. veliku većinu, čak 92 posto svojih energetskih potreba, pokrivala naftom, a danas, 40 godina poslije, u njezinom je elektroenergetskom sustavu 40 posto obnovljivih izvora, a petinu električne energije crpi iz snage vjetra", navodi Povjerenstvo u obrazloženju nagrade.

Nagrađeni novinari su dobili 12.000 kuna, plaketu "Velebitsku degeniju" rad kipara Stjepana Divkovića i diplomu.

Zamjenik ministra zaštite okoliša i prirode Hrvoje Dokoza istaknuo je kako živjeti u skladu s okolišem postaje sve složenija zadaća te je zato više nego ikada prije važno da se javno govori o zaštiti okoliša, o nužnosti racionalnog korištenja resursa s kojima raspolažemo, mjerama za sprječavanje i ublažavanje klimatskih promjena koje utječu na sve nas.

Predsjednik HND-a Zdenko Duka rekao je kako novinari najviše senzibiliziraju cjelokupnu svjetsku javnost na moguće posljedice ukoliko se neće voditi računa o održivom razvoju Zemlje. "Osim toga, uz teme o održivosti razvoja i teme zaštite okoliša vezane su i mnoge korupcijske priče jer se oko tih ključnih djelatnosti vrti i sve veći novac", istaknuo je Duka.

Na natječaj za nagradu "Velebitska degenija" ove godine je stiglo 28 novinarskih radova od 16 autora, što je više nego prethodnih godina. Prvi put nagrada je dodijeljena 1999. u povodu Dana planeta zemlje 22. travnja.

(Hina)