Iz medija

Večernji pogasio dopisništva

19.01.2015.
Link na članak

"U ponedjeljak su nam poslali obavijest, u utorak sporazumni raskid ugovora."  

Hrvoje Šimičević
Dopisništva Večernjeg lista nisu minuli tjedan u svojim izdanjima popratila temu koja bi mogla imati dugoročne posljedice po njihovu lokalnu zajednicu: vijest o nestajanju dopisništva Večernjeg lista. Prije toga su, naime, pogašena. Doslovno preko noći. "U ponedjeljak su nam poslali mail, u utorak sporazumni raskid ugovora. Malo je reći da smo bili šokirani. Još donedavno, naime, zagrebačka središnjica planirala je proširiti broj stranica regionalnih izdanja. A sada su ih potpuno ukinuli", kaže nam Jasmina Grgurić, dopisnica iz Siska, koja za Večernji radi zadnjih 8 godina.

Njezino dopisništvo je zatvoreno, baš kao i ispostave Večernjaka diljem Hrvatske. Otkaz je minuli tjedan dobilo više od 15 ljudi, od kojih su neki za zagrebački dnevnik izvještavali zadnjih dvadesetak godina. Među ostalim, otkazana je suradnja s novinarima u Sisku, Petrinji, Kutini, Novskoj, Popovači, Glini, te kolegama koji su izvještavali iz Karlovačke, Krapinsko-zagorske, Bjelovarsko-bologorske i Koprivničke križevačke. Time je list koji je bio poznat po svojim regionalnim dopisništvima spao s nekadašnjih dvjestotinjak novinara na njih desetak, koji će ubuduće puniti dvije stranice posvećene regionalnim vijestima od Dubrovnika do Vukovara.

Uprava je otkaze i ukidanje regionalnih izdanja opravdala racionalizacijom u poslovanju, promjenom organizacije i nužnom ostvarenju financijske stabilnosti.

Sami novinari koji su dobili otkaze kažu kako do zadnjeg dana nisu znali za planove Styrije, vlasnika Večernjeg lista. "Ironično je da je posao novinara da se bavi ovakvim temama. Kad neki drugi poslodavac napravi takvu stvar, mediji problematiziraju njegovo ponašanje. Sada se pokazuje da medijske kuće rade istu stvar sa svojim radnicima", ističe Jasmina Grgurić. Ogorčenje ne krije ni njezina kolegica Matea Vipotnik, kao ni druge otpuštene kolege s kojima smo razgovarali, od Koprivnice i Varaždina, do Krapine i Siska.

"Pokazali su kako nemaju nimalo poštovanja prema nama, ali još više prema čitateljima, koje nisu ni obavijestili kako regija više nema, pretplatnicima koji su pretplatu uzimali upravo zbog ovih stranica", ističe H-Alteru Matea Vipotnik, koja je u sisačkom dopisništvu Večernjaka radila zadnjih sedam godina. Zanimljivo je, kaže, kako tvrtka nije ugasila odjel prodaje i oglašavanja po regijama, jer se oglasi još uvijek prodaju. "Tužno je što su oglasi postali važniji od sadržaja. Čini se da ovi na vrhu ne shvaćaju kako ljudi ne čitaju novine zbog oglasa. Regionalne stranice Večernjeg lista jedine su u našoj županiji objektivno pisale o političkoj sceni, jer, srećom, nismo imali ugovore s lokalnom i regionalnom upravom o oglašavanju, koji bi nas sprečavali da iznosimo bitne informacije za naše građane", kaže ova novinarka.

Sindikat i radničko vijeće u Večernjaku usprotivili su se odluci uprave, za koju su također saznali prošli tjedan. Još donedavno su ih uvjeravali da ove godine neće biti otkaza i radikalnijih rezova. "Svaki put kad se radi stabilizacija, ona se radi preko leđa radnika. Odgovor na recesiju trebao bi se odnositi na sve, pa i upravu, odnosno rukovodstvo tvrtke. Umjesto toga, uvijek ispaštaju oni s dna hijerarhije", kaže nam predsjednica ispostave sindikata u Večernjem listu Snježana Črnjević, dodajući kako stoje iza toga da dopisništva treba vratiti ili za te ljude pronaći neka druga radna mjesta.

Slično navode i u radničkom vijeću, tijelu kojem vlasnik mora poslati odluku o otpuštenim radnicima na izjašnjavanje. Još ih nisu dobili na uvid, ali će se, kazali su nam, izjasniti protiv. Međutim, na izjašnjavanje će dobiti odluku o sporazumnom raskidu ugovora za samo dvoje ili troje ljudi. Ostali su, naime, bili honorarci i RPO-ovci, a dijelom i zaposlenici sestrinskih tvrtki koje, za razliku od Večernjaka, nemaju radničkih vijeća niti sindikalna tijela koja bi se za njih borila.

Sindikat, baš kao i radničko vijeće, ne protivi se toliko gašenju dopisništva koliko činjenici što su novinari završili na ulici. Kažu kako je pitanje dopisništva poslovna odluka uprave, donesena s ciljem stabilizacije poslovanja. No, Črnjević dodaje kako bi odluka mogla ostaviti traga i na čitanost Večernjaka. "Jako puno čitatelja već izražava svoje nezadovoljstvo pa pišu i zovu redakciju. Za pretpostaviti je da će dio naših čitatelja otkazati pretplatu jer nemaju više svojih regionalnih izdanja", kaže Črnjević.

Večernji je tako postao zadnji u nizu medija koji su uslijed štednje i racionalizacije poslovanja pogasili svoja dopisništva i otpustili novinare. Predsjednica ogranka Hrvatskog novinarskog društva Sisačko moslavačke županije Karmen Valenta podsjeća kako je u ovoj županiji ukinuto dopisništvo HRT-a, a prije toga Jutarnjeg lista. Slično se desilo i u drugim manjim hrvatskim gradovima. Utoliko bi, kaže, odluka Večernjaka mogla imati još dramatičnije posljedice po hrvatske regije.

"Naši građani su naviknuli pročitati regionalno izdanje, jer je ono donosilo vijesti iz njihovih dvorišta, koje ne mogu pročitati nigdje drugdje. Nakon gašenja dopisništva Večernjeg i ispostava drugih medijskih kuća, možemo očekivati da će se informacije puniti iz Splita, Rijeke ili Zagreba, dok će manje sredine postati vijest u slučaju poplava ili političkih afera. Pred nama je, dakle, još veća informativna blokada najvećeg dijela Hrvatske", kaže Valenta.

Hrvoje Šimičević