Iz medija

Valentić: Podnijela sam prijavu protiv Marka Juriča zbog govora mržnje, i nisam jedina koja je to učinila

21.01.2016.
Link na članak

Voditelj i urednik emisije Markov trg, Marko Jurič u emisiji koja je emitirana 12. siječnja o.g. na Z1 televiziji ugostio je publicista Damira Borovčaka i povjesničara Josipa Jurčevića s kojima je razgovarao o turskoj opsadi Gvozdanskog.

Osim Gvozdanskog, dotaknuli su se srpskog pravoslavlja te su govorili o veličanju četništva u Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Nakon rasprave, Jurič je odjavio emisiju riječima: „Poruka Zagrepčanima, svima koji se šeću Cvjetnim trgom budite oprezni budući je u blizini crkva u kojoj stoluju, da parafraziram jednog srpskog ministra, četnički vikari. Pripazite, kada se šećete Cvjetnim trgom, pogotovo majke s djecom, da ne bi koji od tih četničkih vikara istrčao iz crkve i u svojoj maniri klanja izveo svoj krvavi pir na našem najljepšem zagrebačkom trgu koji bi možda trebalo obilježiti tablama ‘pazi oštar četnik u blizini’.“

Reakcije javnosti i struke uslijedile su 20.1.o.g. kada je novinar Novog lista Boris Pavelić u HRT-ovoj emisiji Studio 4 govoreći o osudi satirične pjesme Lijepa naša haubica od strane Vijeća časti HND-a spomenuo Juričevu izjavu koja je prošla ispod radara javnosti i strukovnih udruženja. Ubrzo nakon, na svojem Facebook profilu Igor Mirković, filmski redatelj i glavni urednik TV studenta, objavio je status da je podnio pritužbu Agenciji za elektroničke medije zbog širenja govora mržnje u odjavi voditelja emisije Markov trg.

Ravnateljica Hine Brankica Gabriela Valentić, koja je također podnijela prijavu protiv Juriča izjavila je za Fairpress: “Gledala sam tu emisiju slučajno jer se u njoj, u kontekstu općeg govora mržnje spominjalo i moje ime. Posve mi je nevjerojatno da u Hrvatskoj postoji mogućnost ovakvog zagađivanja medijskog i javnog prostora fašističkim i huškačkim porukama, uvredama i klevetama. Podnijela sam prijavu protiv autora i voditelja emisije zbog govora mržnje, i nisam jedina koja je to učinila. Mislim da je krajnji trenutak da se takvo ponašanje ne samo osudi nego i sankcionira i konačno postane neprihvatljivo.”

Novinar N1 televizije i kolumnist Večernjeg lista Ivan Hrstić komentirao je cijeli slučaj na svom Facebook profilu usporedivši ovaj slučaj s nedavnom hajkom koja se digla zbog pjesme Lijepa naša haubica autora Nikole Bajte, o čemu je Fairpress ranije pisao: „Da je Marko bio pametniji, pa na kraju emisije rekao „a sad malo satire“, pa zatim izgovorio to isto što je izgovorio, možda bi mu čak i predsjednik HND-a priskočio u pomoć, kao što je priskočio u pomoć „novinaru“ kojem je Vijeće časti HND-a izreklo opomenu zbog parodiranja hrvatske himne u pjesmuljku pod nazivom Lijepa naša haubico.“

Iako je istaknuo da je Jurič prešao novinarsku granicu svojom odjavom Markova trga, smatra da se ovdje radi o cinizmu te da Jurič nije doslovno mislio to što je rekao nego da je zapravo parafrazirao izjave visokih pravoslavnih svećenika.

Maja Šudić, glavna i odgovorna urednica Z1 televizije, očitovala se o ovom slučaju na Facebook stranici Z1 televizije: Emisija “Markov trg” urednika i voditelja Marka Juriča Z1 televizija emitira se kao proizvod vanjske produkcije, a Marko Jurič, kao i ostali suradnici Z1 televizije, imaju novinarsku i uredničku slobodu i odgovornost te različita mišljenja s kojima se kao televizija nužno ne slažemo uvijek. Z1 televizija vjeruje u mjerodavne institucije Republike Hrvatske koje brinu da se pri novinarskim slobodama i različitostima mišljenja poštuju pozitivni zakonski propisi te ćemo njihov sud u ovom slučaju u cijelosti i sa zadovoljstvom prihvatiti.

Oglasilo se i Hrvatsko novinarsko društvo koje se osvrnulo na govor mržnje Marka Juriča. U priopćenju se navodi da se radi o eklatantnom govoru mržnje i opasnoj provokaciji koja može imati posljedice po sigurnost građana Zagreba i svih njegovih posjetitelja, bez obzira na njihovo nacionalno podrijetlo i vjersku opredijeljenost. Naglasili su da ovdje nije riječ o novinarskom radu niti  o šali, već o kranje neodgovornom i zabrinjavajućem javnom istupu. Ovim povodom HND je pozvao novinare i sve odgovorne u medijima da svoj posao obavljaju odgovorno te da budu svjesni svoje društvene moći, čija zloupotreba lako može dovesti do neželjenog nasilja.

Svoj osvrt na medijske natpise i reakcije struke dao je Marko Jurič na svom Facebook profilu: “U cijeloj priči dogodila se monstruozna zamjena teza, prema kojoj veličanje četništva u Hrvatskoj nije govor mržnje, nego je govor mržnje kada se skrene pozornost na to. Pokazao sam i dokazao u svojoj emisiji kako pojedini svećenici Srpske pravoslavne crkve veličaju četništvo. U svojem, ponekad ciničnom stilu, odjavio sam emisiju upozoravajući Zagrepčane na opasnost od potencijalnih četničkih koljača koji bi mogli istrčati iz srpske pravoslavne crkve na Cvjetnom trgu u Zagrebu. U trenutku dok sam to izgovarao, bio je to smišljeni verbalni šok, s ciljem da skrenem pozornost javnosti na evidentni problem promidžbenog djelovanja četništva u Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Naime, više puta sam u svojim emisijama na to upozoravao, ali bez reakcije javnosti. Ako je takav stil, takva metoda verbalnog šoka, pa i provokacije, dopušten HNK-u u Rijeci, zašto meni nije? Pozivam sve koji su protiv mene odmah poveli linč, a da se pri tom nisu ni osvrnuli, a kamo li osudili ono što je u video snimci u emisiji prikazano da raspravimo javno i pozivam ih u moju emisiju Markov trg.”

Nadalje, Jurič se osvrnuo na prijetnje koje su mu počele stizati nakon što je ova tema uzela maha u medijima: “Protiv mene je pokrenut javni linč. Neshvatljivom brzinom, u dijelu medija, kako u RH, tako i izvan njenih granica. Taj poziv na linč poprimio je epidemijske razmjere. Posljedice tog linča su prijetnje fizičkim napadima i likvidacijom koje su mi počele stizati, i još mi stižu, a koje sam prijavio policiji. Linč ide protiv mene, televizije Z1 na kojoj radim, ali i protiv cijelog slobodno mislećeg hrvatskog naroda i građanstva, nazivajući nas „govnima koji dižemo glavu“. Promjenu vlasti i društvenih odnosa oni vide kao svojevrsnu prijetnju, pa očito dižu nervozu i stvaraju paniku u društvu.”

S obzirom da je Marko Jurič izabrani član Tajništva HNiP-a, Fairpress je zatražio komentar Hrvatskog društva novinara i publicista iz kojeg su nam poslali službeno priopćenje: “Hrvatski novinari i publicisti ograđuju se od svakog neprimjerenog javnog govora, provokacije ili izjave koja bi mogla naštetiti bilo kojoj društvenoj skupini ili pojedincu. Zalažemo se za visoke etičke standarde, poštivanje prava na dijalog i uvažavanje mišljenja svih strana te stoga način, na koji je gospodin Marko Jurič uživo odjavio emisiju Markov trg, smatramo neprikladnim. Ne želeći prejudicirati o pravnom meritumu i kvalifikacijama govora mržnje za koje su isključivo mjerodavne hrvatske institucije, Etički forum pokrenuo je postupak utvrđivanja odgovornosti kolege Juriča, uvažavajući njegove argumente, stavove, ali i izraze žaljenja. O zaključcima Etičkog foruma ovisit će i eventualno izricanje sankcije.”

HNiP također osuđuje neprimjerenu reakciju Igora Mirkovića koja je neukusna i graniči s javnim pozivom na linč te nije samo kritika kolegi Juriču već uvredljiva svima koji nisu istomišljenici njegovog “crno – bijelog” svijeta. Mišljenja smo da navedeni slučaj ne bi trebalo politički instrumentalizirati s obzirom na niz drugih primjera izostanka osude učestalog govora mržnje protiv braniteljske populacije, Domovinskog rata, Katoličke crkve i svih ostalih pojedinaca novinara, znanstvenika, intelektualaca koji se ne uklapaju u ekstremno lijevi svjetonazor.

 

Autor: Ivana Horvatek i Kristina Markalaus

Izvor: Fairpress.eu