O HND-u > Zaključci novinarskog vijeća časti > Zaključci 13. sjednice Novinarskog vijeća časti, održane 15. rujna 2016.

Udruga U ime obitelji vs Ivan Pandžić, Srđan Brajčić, Svjetlana Knežević, Hrvoje Marjanović

Pismo Udruge U ime obitelji pod nazivom „Ne dajemo ti pravo govoriti u javnoj raspravi jer misliš drugačije od nas!“ o negativnim medijskim tekstovima o Željki Markić:

 

a) 24sata: „Povratak Markičke: Zaradila je čak 23 mil. kuna u pet godina“ autor Ivan Pandžić

Ivan Pandžić je član HND-a.

 

.b) Novi list: „Nasrtaj klerikalaca: Desnica i vjerski radikali razbijaju Hrvatsku, ljevica šuti“ autor Srđan Brajčić

Srđan Brajčić nije član HND-a.

 

c) Vijesti RTL: „Markić: Izbacite iz lektire Ferića, Drakulić i Urgešić, jer mladi se preko njihovih djela navlače na pornografiju“ autorica Svjetlana Knežević

Svjetlana Knežević nije članica HND-a.

 

d) Index.hr: „Ništa nije groznije od seksa kako ga zamišlja U ime obitelji“ autor Hrvoje Marjanović

Hrvoje Marjanović nije član HND-a.

 

Zaključak: Novinarsko vijeće časti odbacuje sve četiri prijave udruge U ime obitelji zbog preopćenitih zahtjeva, odnosno nedostatka konkretnih primjera povreda novinarskog kodeksa časti.

Obrazloženje: U prijavi se Vijeće poziva da se javno založi za slobodu govora, iznošenja stavova i gradskog aktivizma te prestanka sužavanja prostora demokracije u Hrvatskoj, a to Vijeće kroz svoj rad neprestano čini. U prijavljenim tekstovima radi se o neuvredljivim kritikama djelovanja udruge U ime obitelji, o njezinim prigovorima na popis lektire, stavovima o obrazovnoj reformi, pobačaju i sličnim temama.

Autori iznose svoj legitiman stav i donose zaključke s kojima se prijavitelj ne mora slagati, ali za koje je pogrešno tvrditi da su u funkciji zastrašivanja i ograničavanja djelovanja pojedinih civilnih udruga, kako se navodi u prijavi.

Tekstovi su dio zaoštrene javne rasprave o spomenutim temama i njima se ni u jednom trenutku ne pokušava oduzeti pravo bilo kome javno govoriti, što je glavni i potpuno neutemeljeni prigovor u prijavi udruge U ime obitelji.

Vijeće časti nije pronašlo nijednu tvrdnju koja bi upućivala da se radi o klevetničkim i huškačkim napisima, a ponajmanje o širenju mržnje. Što se navodnih iznošenja neistina tiče, Vijeće časti HND-a nije tijelo koje će procjenjivati istinitost pojedinih navoda. Za to postoje prikladnija rješenja u vidu demantija ili sudske prijave.