Iz medija

Trovači javnog prostora provode linč protiv novinara

04.09.2019.
Link na članak

Autor: Zdenko Duka 

Ako su policija i DORH na osnovi Arsićeve prijave osumnjičili Škalameru, sud proveo istragu i nakon pet dana pustio Škalameru iz zatvora, onda su mediji, tako i Novi list, o tome izvijestili. Ima li kaznene krivice za sukob i tko je eventualno kriv, nadajmo se, odlučit će sud, a ne Armada niti Torcida ili Miroslav Škoro...

Mnogo se toga lošeg pokrenulo poslije one srijede proteklog tjedna kada su maskirani napadači napali vlasnike i goste u kafiću u Uzdolju kod Knina, a isto tako neki drugi napadači vlasnika i goste u kafiću u Đevrskama. A tih dana je i Dobrivoje Arsić iz Viškova prijavio da je napadnut na nacionalnoj osnovi, da ga je napadač udarao i vrijeđao kao Srbina. Opet je u Hrvatskoj dignuta međunacionalna napetost a to je naravno i cilj svih napadača, da se zakuha situacija, da se priča o stvarima od kojih nikome ovdje neće biti bolje i da manipulatori dođu na svoje, da okreću i zamjenjuju teze.

Dogodili su (opet) neki napadi na ljude srpske nacionalnosti, to je valjda ipak neosporno. Nije to nitko niti sanjao niti izmislio. Ako već jedni druge tuku, onda je u Hrvatskoj mnogo češća situacija da Hrvati tuku Srbe čak i iz najjednostavnijeg razloga jer je Hrvata prema zadnjem popisu bilo 90,4 posto a Srba 4,3 posto. Dakle, Hrvata je 20 puta više pa bi bilo krajnje neobično kad bi u Hrvatskoj ili bilo kojoj drugoj zemlji takva mala manjina tukla takvu većinu i u kojoj bi još, pritom bez ikakve krivice većine, destabilizirala takvu jednu sada već gotovo jednonacionalnu zemlju. Ako je ta zemlja država vladavine prava onda će njezine institucije pokušavati makar jednako štititi sve svoje građane. U suprotnom se manjina treba prikrivati da ne nastrada.

Prema evidenciji Srpskog narodnog vijeća, a te podatke ono redovito objavljuje i u svom Biltenu, od 2014. do 2018. godine bilo je 1.376 verbalnih i fizičkih napada na građane srpske nacionalnosti u Hrvatskoj. Samo ih je prošle, 2018. godine bilo 381, dakle više od jednog dnevno. Hrvatske vlasti kažu da su to »pojedinačni napadi«, ali vidimo dakle da su ti pojedinačni napadi jako masovna pojava.

Cijeli tekst možete pročitati ovdje.