Iz medija

Tolušić preko odvjetnika traži ispriku jer smo napisali da je Nacional objavio montirane fotke. Zbilja

22.02.2019.
Link na članak

Obzirom da tog i takvog Tolušića Plenković i dalje drži u Vladi ovo valja smatrati prijetnjom s državnim pokroviteljstvom. Ministar u Vladi RH prijeti pravnim putem koji bi mogao uroditi tužbom jer smo objavili “montirane fotografije gospodina Tomislava Tolušića”. Prvo, ako su montirane, onda to ne mogu biti fotografije Tomislava Tolušića. Drugo, u spornom tekstu se nigdje ne navodi da su to fotografije Tomislava Tolušića.

U zemlji u kojoj je na sudu u ovom trenutku preko tisuću procesa protiv novinara i medija teško je biti iznenađen dopisom odvjetničkog ureda kojim se zahtijeva isprika i rutinski domeće: “Naša stranka zadržava pravo na naknadu počinjene joj štete ostvarivati sudskim putem”.

Pa ipak, dopis koji je Telegram zaprimio od gospodina Zvonimira Baruna koji zastupa gospodina Tomislava Tolušića iskače svojom visprenošću iz mora sličnih kakvi često završe s tužbom zbog duševnih boli, a za koje je jedini poznati lijek na ovim prostorima solidna količina papira. Onog sa žigom Hrvatske narodne banke.

Problem je u tekstu u kojem je Telegram prenio Nacionalovu priču o čuvenim fotografijama na kojima se željelo prikazati Tomislava Tolušića kojem u krilu sjedi oskudno odjevena dama u crvenom s pripremljenim kokainom (odvjetnikov dopis su primili i u Nacionalu).

Ovo su ključne teze teksta objavljenog na našem portalu: “bizaran pokušaj podvale ministru poljoprivrede i šumarstva”, “netko je uložio ozbiljan trud u fotomontaže”, “SOA je utvrdila da se radi o vrlo sofisticiranoj fotomontaži”, govori se o “pokušaju podvale”, te prenosi izjava ministra Nacionalu. Tekst je ilustriran naslovnicom tjednika.

I to je, čini se, posebno uznemirilo gospodina ministra. “Osoba koja se nalazi na predmetnim fotografijama kompromitirajućeg sadržaja nije gospodin Tomislav Tolušić, a što je SOA potvrdila navodeći da je riječ o vrhunskim montažama”, kaže se u dopisu Tolušićevog odvjetnika, te domeće da je njihovom objavom ministru povrijeđeno “dostojanstvo, ugled i čast”.

“Objavom predmetnih fotografija naše stranke postupili ste protivno osnovnim postulatima novinske profesije, protivno pažnji dobrog gospodarstvenika i stručnjaka, a čime je našoj stranci nanesena nemjerljiva neimovinska šteta koja se očituje u povredi prava osobnosti poglavito prava na ugled, čast i dostojanstvo, pravo na tjelesno i duševno zdravlje, te pravo na dobar glas”, kaže se u dopisu Tolušićevog odvjetnika Telegramu.

Te traži, uz uklanjanje “predmetnih fotografija”, objavu strogo definirane isprike: ““Uredništvo portala www.telegram.hr ispričava se gospodinu Tomislavu Tolušiću što smo povrijedili njegovo pravo na ugled, čast i dostojanstvo na način da smo dana 22. siječnja 2019. godine na internet portalu www.telegram.hr ispod teksta pod naslovom “Nacional piše da je netko htio smjestiti Tolušiću, montirali su ga u fotku s prostitutkom i kokainom”, nepoznatog autora, objavili, dopustili i omogućili objavu montiranih fotografija gospodina Tomislava Tolušića”.

 

Cijeli tekst možete pročitati ovdje.