Iz medija

Tko utvrđuje javni interes? Profesor objasnio kako će sada funkcionirati lex AP

31.01.2024.
Link na članak

Izvanredni profesor Pravnog fakulteta u Zagrebu Aleksandar Maršavelski komentirao je za N1 najnoviju dopunu tzv. Lex AP, odnosno dijela Kaznenog zakona kojim bi se kažnjavala objava informacija iz istraga. Nakon što je u zakonski prijedlog dodano da novinari ne mogu odgovarati prema tom zakonu, ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica danas je najavio još jednu novost. U prijedlog zakonskog teksta bit će dodan i javni interes, kao i interes žrtve ili obrane okrivljenih, te u slučajevima da je informacija iz istrage objavljena s takvim interesima počinitelj neće moći biti kažnjen.

Na javni interes koji bi trebao biti ekskulpirajući faktor profesor Aleksandar Maršavelski upozorio je prije nekoliko dana u razgovoru za N1, a jučer ga je u gostovanju u N1 studiju uživo istaknuo i sudac Vrhovnog suda RH Marin Mrčela. Obojica su kazala kako bi javni interes morao biti naveden u članku Kaznenog zakona kojim se planira kažnjavati objavu informacija iz istraga.

Sada će, prema najavama, to biti i učinjeno. Pored javnog interesa bit će naveden i interes žrtve, na što su ukazivale brojne udruge, kao i interes obrane u kaznenom postupku na što su upozoravali odvjetnici.

Više možete pročitati i pogledati na n1info.hr.