O HND-u > Zaključci novinarskog vijeća časti

Teodora Šalov vs Gordana Čalić Šverko i Robert Frank

Zahtjev Teodore Šalov za pokretanje postupka protiv Gordane Čalić Šverko i Roberta Franka zbog teksta "Na gradilištu groblja arheologinju zatrpala zemlja, prevezena je u KBC Sušak", objavljenoga na portalu Glasa Istre 14. ožujka 2019.

Zaključak: Novinarsko vijeće časti ocijenilo je jednoglasno (Đurđica Klancir, Mašenjka Bačić, Jerko Bakotin, Silvija Luks, Ante Pavić, Damir Pijaca, Ivana Radaljac Krušlin, Hrvoje Šimičević i Slađana Bukovac) da novinarka Glasa Istre Gordana Čalić-Šverko nije prekršila univerzalna novinarska načela. Glavni urednik Glasa Istre Robert Frank, s obzirom na to da je u svojim novinama dopustio prikazivanje osobe izravno pogođene nesrećom o kojoj izvještava, ne vodeći računa o njezinoj časti, ugledu i dostojanstvu, prekršio je jedno od temeljnih načela novinarske etike.

Obrazloženje: Nakon što je vidjela članak "Na gradilištu groblja arheologinju zatrpala zemlja, prevezena je u KBC Sušak", Teodora Šalov kontaktirala je autoricu članka, novinarku Glasa Istre Gordanu Čalić-Šverko, koja je 13. ožujka 2019. izvijestila o nesreći što se dogodila istoga dana. Primjedbu Teodore Šalov da je članak popraćen neprimjerenom fotografijom osobe koja nemoćno leži u zemlji, okružena spasiocima, novinarka je prihvatila, ispričala se te je tijekom dana i uklonila fotografiju s internetskog portala Glasa Istre.

Kad je Teodora Šalov sutradan na naslovnici lista Glas Istre vidjela fotografiju o nesreći svoje kolegice arheologinje, ocijenivši je morbidnom i senzacionalističkog naslova, uputila je prigovor glavnom uredniku Glasa Istre Robertu Franku. On joj je, međutim, odgovorio kako je sve u redu, jer da je spomenuta fotografija prikladna za objavu na naslovnici novina.

Prema ocjeni Novinarskog vijeća časti, glavni urednik Glasa Istre Robert Frank nije smio objaviti fotografiju s koje se mogao utvrditi identitet stradale nemoćne osobe. Jer novinar treba izbjegavati prikazivanje osoba o kojima izvještava, a koje su izravno pogođene nesrećom te treba voditi računa o njihovoj časti, ugledu i dostojanstvu. Stoga se takvim svojim uredničkim potezom glavni urednik Glasa Istre Robert Frank ogriješio o jedno od temeljnih načela novinarske etike.