Iz medija

Sud utvrdio da je Vidović-Krišto dobila nezakonit otkaz od strane direktora HRT-a

03.12.2015.
Link na članak

Nakon što je Općinski radni sud u Zagrebu ranije donio privremenu mjeru kojom je, do okončanja radnog spora, na posao vratio novinarku Karolinu Vidović Krišto, 2.11. o.g. donesena je nepravomoćna presuda kojom je utvrđeno da je Vidović Krišto dobila nezakonit otkaz od strane direktora HRT-a Gorana Radmana, priopćio je Hrvatski helsinški odbor (HHO).

Nakon što je Općinski radni sud u Zagrebu ranije donio privremenu mjeru kojom je, do okončanja radnog spora, na posao vratio novinarku Karolinu Vidović Krišto, 2.11. o.g. donesena je nepravomoćna presuda kojom je utvrđeno da je Vidović Krišto dobila nezakonit otkaz od strane direktora HRT-a Gorana Radmana, priopćio je Hrvatski helsinški odbor (HHO). Donesenom presudom nalaže se HRT-u da je vrati na njeno staro radno mjesto. Nadalje, HHO u priopćenju izražava zadovoljstvo što pravna država ipak radi na suzbijanju samovolje trenutačnog direktora HRT-a Gorana Radamana. 

Fairpress je povodom presude poslao upit HRT-u:

Obavještavamo Vas kako Hrvatska radiotelevizija ne komentira sudske presude ni sporove u koje su uključeni njezini zaposlenici.
Za komentar na presudu obratili smo se i novinarki Karolini Vidović Krišto koja je kratko izjavila: 

S obzirom da je odluka Suda nepravomoćna, ne bih željela još ništa komenetirati. No,
primijetila sam da se i ovoga puta pojavilo dosta neistinitih tvrdnji na portalima, na koje ću, ukoliko utvrdim da nisu benigne, reagirati.
 

Fairpress je zatražio od odvjetnika Vidović Krišto, Nevena Zelića, uvid u presudu suda na što smo zaprimili odgovor kako javno objavljivanje sadržaja nepravomoćnih presuda odnosno dostavljanje istog medijima nije u skladu s praksom.

Podsjećamo, Vidović Krišto je 5. siječnja 2015. dobila otkaz zbog teške povrede radne obveze. Naime, Vidović Krišto nije dobila otkaz polovicom 2013. godine, kada je osvrćući se na javnu raspravu o spolnom odgoju u školama, napravila prilog pod nazivom ‘Pedofilija kao temelj spolnog odgoja?’. Tada je Vidović Krišto dobila smjenu s mjesta urednice emisije i profesionalnu degradaciju, ali ne i otkaz, iako je mišljenje Programskog vijeća HRT-a, sugeriralo da novinarka zaslužuje i oštriju sankciju za navedeni prilog. No, 5. siječnja 2015. godine, novinarka je dobila izvanredni otkaz ugovora o radu zbog e-maila, koji je 22. prosinca 2014. godine poslan putem unutarnje mreže HRT-a na 82 adrese pod naslovom U Novoj godini Etički kodeks, Opća pravila i Glavni ravnatelj koji poštuje ljudska prava i demokraciju.