Iz medija

Struka Radmanu: Povuci otkaze ili piši ostavku

17.03.2015.
Link na članak

Iako su kuloari pričali kako nazočnost tiskovnoj konferenciji HND-a za novinare HRT-a znači – otkaz, u Novinarskom domu pojavili su se mnogi i na taj način osudili najavljene kazne novinarkama

Siniša Pavić

ZAGREB » Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske u ponedjeljak su osudili najavljene otkaze novinarkama i urednicama HRT-a Elizabeti Gojan i Hloverki Novak Srzić, te od glavnog ravnatelja HRT-a Gorana Radmana zatražili da povuče odluku o otkazima. Ocijenjeno je kako su otkazi »završni čin zatiranja prava na slobodu govora i javne riječi koja se 2015. odvija na HRT-u« te su zatražene izmjene Etičkog kodeksa HRT-a za novinare i kreativno osoblje i Općih pravila o radu i ponašanju zaposlenika. Kako se, neslužbeno doznaje, put glavnog ravnatelja HRT-a otišlo je i očitovanje Koordinacije sindikata na HRT-u u kojem stoji da se protive otkazima.

Na potezu je Radman. Još jedna poruka da povuče otkaze odaslana mu je nakon što je tekst priopćenja usuglašen na skupu zaposlenika HRT-a kojem je nazočilo stotinjak djelatnika. U HND-u, na skupu »Stop cenzuri otkazom« bilo ih je nešto manje, neki su se jamačno prepali kuloarskih priča kako bi kažnjeni mogli biti svi koji su nazočili tiskovnoj konferenciji bez da su za to imali dozvolu nadređenih. Došla su brojna znana lica i to ne samo HRT-a; Mirna Zidarić, Stipe Alfier, Aleksandar Stanković, Robert Zuber, Gordana Mrđen, Jelena Milošević, Damir Dević, Hrvoje Zovko, Nikola Kristić, Jelena Berković, Eugen Jakovčić, Mirjana Rakić, Slobodan Prosparov Novak, Dražen Rajković, Mario Raguž, Milan F. Živković...
   
Rušenje ugleda

A kako djelatnicima HRT-a Etički kodeks zabranjuje da javno govore, proglas je pročitao glumac Vedran Mlikota.

– Ne ulazeći u svjetonazorske razlike i suprotstavljene stavove o profesionalnosti novinarskog rada Elizabete Gojan i Hloverke Novak Srzić, otkaze zbog nedozvoljenog istupa u javnosti smatramo krajnje neprihvatljivim i zloćudnim presedanom koji podsjeća na, nadali smo se, arhivirani verbalni delikt – čitao je Mlikota.

Sloboda govora nikoga ne amnestira od odgovornosti, no zabrinjava to što o procjeni tko je, što i kako rekao te kakve će posljedice snositi, odlučuje samo jedan čovjek koji isti princip ne primjenjuje na sve zaposlenike, kaže se. Podsjeća se kako je niz istupa vodećih i privilegiranih ljudi HRT-a bio na tragu rušenja ugleda svih zaposlenika i ustanove, no, njima glavni ravnatelj nije najavio bilo kakve sankcije, a kamoli otkaze. Tvrdi se da ova dva otkaza, kao i oni koji su već uručeni te oni koji se po kuloarima najavljuju, nemaju za cilj uvođenje reda i "odgojnu" funkciju.

– U suštini predstavljaju odmazdu, a kao što znamo, glavni cilj odmazde je sijanje straha – poručuju HND i SNH te pozivaju sve nadležne institucije i javnost da pomognu u izgradnji nacionalnog javnog servisa kao mjesta odgovornosti i slobode javne riječi.
   
Pravo istupanja

Elizabeta Gojan je tiskovnoj konferenciji nazočila, Hloverka Novak Srzić nije. Umjesto njih govorili su njihovi odvjetnici. Ivo Farčić, odvjetnik Hloverke Novak Srzić, i Krešimir Škarica, odvjetnik Elizabete Gojan, ocijenili su da je u slučaju dviju novinarki drastično povrijeđeno načelo razmjernosti djela i kazne, pa je odluka o otkazima »neosnovana, neutemeljena i neopravdana«. Predsjednik HND-a Zdenko Duka ponovio je uvjerenje HND-a da novinari kao javne osobe imaju pravo istupati u javnosti u svakom trenutku i slobodno izražavati stavove. Njihovo je to ustavno pravo. Predsjednik SNH-a Anton Filić poručio je da Radman treba odustati od najavljenih otkaza, a ako to ne učini s pravom se može zatražiti njegova ostavka. Pritom je primijetio kako ne bi bilo loše da u »Damin gambit« Elizabete Gojan u goste dođe Hloverka Novak Srzić pa da javnost iz prve ruke čuje sve o situaciji na HRT-u. Predsjednica Etičkog povjerenstva HRT-a Mirna Zidarić upozorila je kako je Radman odluku o otkazima donio bez prethodnog mišljenja Povjerenstva. Podršku kolegicama došla je dati i novinarka HRT-a Karolina Vidović Krišto kojoj je Radman uručio izvanredni otkaz zbog internog dopisa kolegama na HRT-u.

SDP bez komentara
   
    Nenad Stazić (potpredsjednik Sabora, SDP) kazao je da se stranka ne želi oglasiti oko nečega što je kadrovska politika jedne javne tvrtke.
    – I to zato jer nije na strankama i Saboru da vode kadrovsku politiku javne televizije. To nije nadležnost ni klubova ni Sabora. Sabor na raspolaganju ima jedan drugi instrument, a to je godišnje izvješće koje parlamentu podnosi glavni ravnatelj Hrvatske radio televizije (HRT). Glavnog ravnatelja treba pustiti da radi svoj posao, a jednom godišnje kada podnosi svoje izvješće može ga se pozvati na red. On je glavni ravnatelj, nisu to predsjednici zastupničkih klubova. Kada bi se Sabor bavio poslovnim i kadrovskim odlukama u svim javnim tvrtkama zastupnici ne bi stigli ništa drugo ni raditi osim toga. Jesu li disciplinske mjere primjenjene u slučaju dviju novinarki bile pravilne ja to ne znam. To je stvar vodstva kuće, sindikata i novinarskog društva, rekao je Stazić. (Z.C.)
   
Ravnateljstvo HRT-a: Važno je čuvati ugled kuće
   
    HRT njeguje najviše standarde radnih i profesionalnih prava i sloboda novinara i svih zaposlenika, kao i brojne institucionalne mehanizme njihove zaštite koji su u suglasju s demokratskim dosezima hrvatskog zakonodavstva, dokumentima Europske Radiodifuzne Unije (EBU) i europskom medijskom praksom.
    Zaposlenici HRT-a obvezni su u svojim javnim istupima čuvati ugled kuće u kojoj rade kao i ugled i dostojanstvo kolega s kojima rade. Posebno je neprihvatljivo nanositi štetu ugledu Poslodavca i vlastitih kolega što je norma koju poštuju i zaposlenici svih drugih medijskih kuća u RH. Ravnateljstvo HRT-a stoga smatra neutemeljenim sve tvrdnje iznesene u medijima i javnosti posljednjih dana kojima se legitimni postupci utvrdjivanja osobne odgovornosti pojedinih djelatnika HRT-a, zbog kršenja obveza iz radnog odnosa neargumentirano osuđuju, odnosno paušalno proglašavaju napadom na slobodu govora i kršenjem temeljnih ustavnih prava.
    Pozivamo zaposlenike HRT-a da sva pitanja, dvojbe i prijepore o načinu i kvaliteti rada HRT-a rješavaju unutar kuće, a ne traženjem potpore u sferama politike i javnosti koja često prosuđuje temeljem netočnih ili nepotpunih informacija što posljedično otvara mogućnost raznih manipulacija i novih nepotrebnih sukoba, stoji u priopćenju Ravnateljstva HRT-a.

Siniša Pavić