O HND-u > Zaključci novinarskog vijeća časti > Zaključci 8. sjednice Novinarskog vijeća časti, održane 18. veljače 2016.

Stranka U ime obitelji – projekt Domovina vs Zlatko Šimić

Stranka U ime obitelji – projekt Domovina vs Zlatko Šimić

 

Zahtjev stranke U ime obitelji – projekt Domovina za pokretanje postupka protiv novinara Zlatka Šimića, autora teksta „Most bi trebao biti bliži HDZ-u, a Kukuriku nije dovoljno kažnjen“, objavljenoga  u Jutarnjem listu 21. studenoga 2015. godine.

 

Zlatko Šimić je član HND-a.

 

Zaključak

Sa 6 glasova „za“ i 2 protiv Vijeće je novinaru Zlatku Šimiću izreklo opomenu. 

 

Obrazloženje: Novinar Zlatko Šimić na samom je početku intervjua s Krešimirom Planinićem, predsjednikom stranke  U ime obitelji – projekt Domovina (UIOPD), objavljenog 21. studenoga 2015. u Jutarnjem listu pod naslovom “Most bi trebao biti bliži HDZ-u a Kukuriku nije dovoljno kažnjen” (u rubrici Tjedan u 10 pitanja),  izmislio i predstavio situaciju koja se nije dogodila, čime je prekršio 5. članak Kodeksa časti hrvatskih novinara. To je učinio s ciljem stvaranja dojma kako je Željka Markić u zadnji čas izbjegla sudjelovanje u već dogovorenom intervjuu, čime ju je svjesno i namjerno javno diskreditirao, pa je riječ i o kršenju 6. članka Kodeksa.

U svojem očitovanju Zlatko Šimić, kao obrazloženje, među ostalim prilaže i svoj odgovor na kritike stranke UIOPD, objavljen u Jutarnjem listu 27.studenoga 2015. na 32. stranici, u kojem kaže kako je intervju bio dogovoren s gđom Markić, ali su mu, umjesto njezinih, stigli odgovori g. Planinića, predsjednika stranke, s obrazloženjem da je tako u stranci odlučeno. Šimić je zatim, kako tvrdi, u pisanoj korespondenciji predložio Željki Markić da se u samom intervjuu, u odgovoru na prvo pitanje, objasni kako je odlučeno da umjesto nje na pitanja odgovara g. Planinić, ali se ona, kako kaže Šimić, s time nije složila.

U takvim situacijama novinar može odustati od intervjua, odnosno, ako mu to, zbog kratkoće roka nije moguće učiniti, može se uvodnim objašnjenjem ograditi od činjenice koju mora prihvatiti, tj. da će na postavljena pitanja odgovarati netko drugi. Međutim, to ne može učiniti predstavljanjem izmišljenih situacija, koje pritom i diskreditiraju osobu od koje je zatražen intervju.

Iz prijavi priložene korespondencije vidljivo je da je Zlatko Šimić definitivno bio upoznat s činjenicom da će na njegova e-mailom poslana pitanja odgovore (u pisanom obliku), umjesto Željke Markić, dati predsjednik stranke UIOPD, Krešimir Planinić, jer ih je on upisao u e-mail s pitanjima novinara Šimića i poslao mu ga (19. studenoga 2015.). Unatoč tome, Šimić je Planinićev odgovor na prvo pitanje, u objavljenom intervjuu (21. studenoga 2015.) predstavio na način kao da ga je dala Željka Markić, koja se zatim, u istom odgovoru,  kao, ispričava hitnim sastankom, te kaže da će na ostala pitanja odgovoriti predsjednik stranke. To je  sa strane novinara Zlatka Šimića bila potpuno izmišljena situacija, koja se u stvarnosti nije dogodila. Time nije ispunio obvezu iznošenja točne, potpune i provjerene informacije, koju nalaže 5. članak Kodeksa časti hrvatskih novinara, a budući da je time Željku Markić i javno, a tendenciozno predstavio kao neozbiljnu osobu, nije niti uvažio čast, ugled i dostojanstvo osobe koju predstavlja u svojem novinarskom prilogu, što je bio obvezan prema 6. članku Kodeksa.

Nastavak objavljenog intervjua, s odgovorima Krešimira Planinića, novinarski je posve korektan.