Iz medija

Stanuje li pravda na Općinskom sudu i kako se to utvrđuje?

06.03.2017.
Link na članak

Protiv poplave alternativnih činjenica i govora mržnje na medijskim marginama, rijetko se kome da boriti, pa smo tek nedavno dobili prve presude protiv pojedinih medija koji su oblatili neke od vrijednih kolega, poput Hrvoja Zovka s HRT-a.

Zovku se u tužbama protiv takvih medija nedavno pridružila i ravnateljica Hine, Branka Gabriela Valentić, koja je tužila bivšeg glavnog urednika Direktno.hr-a Nevena Pavelića za klevetu, budući da je iz teksta objavljenog na njegovom portalu, kako kaže, "saznala da je cenzurirala priču o aferi supruge bivšeg ministra Miranda Mrsića".

Zašto je propao pokušaj mirenja?

"Portal, odnosno izdavač se ispričao nakon promjene urednika, no Pavelić nije, pa smo na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu u ponedjeljak imali pokušaj mirenja. Nije uspio. Zatražila sam da se ispriča i namiri sudske troškove, no nije htio. On sada traži izuzeće svih sudaca Općinskog kaznenog suda u Zagrebu, jer 'na tom sudu ne stanuje pravda', a on se osjeća 'kao u Haagu'".

Kako se utvrđuje stanuje li pravda na nekom sudu?

"Tuženi sada mora navesti za sve suce pojedinačno zašto traži njihovo izuzeće, nakon čega predsjednik mora odlučiti pozitivno o njegovom podnesku ili o odbacivanju, nakon čega se ide u postupak. I kako će sudovi onda raditi, ako rješavaju ovakve zahtjeve?"

Kako se branio tuženi na sudu?

"Zasad je kazao sudu on nema veze s tekstom, iako ne poriče da je u to vrijeme bio urednik. Tvrdi, naime, da s tekstom veze ima samo njegov autor, a kada ga je sudac zamolio da kaže o kome se radi, budući da je potpisan samo portal, kako bih ja mogla pokrenuti postupak protiv prave osobe, Pavelić je kazao kako neće otkriti tko je autor teksta. Da nije bilo tog teksta ne bi saznala da sam cenzurirala tekst Smiljane Škugor Hrnčević, a bilo je tu još dosta spornih detalja."

Je li to jedini postupak koji vodite?

"Ne. Podigla sam tužbu protiv Marka Juriča (koji je govorom mržnje svojevremeno doveo do gašenja Z1 televizije, op. a), a koji je ustvrdio da sam priležnica Silvana Hrelje. Od njega ne zahtijevam ispriku, od njega ću dobiti lovu. Makar za ćevape. Klevetalo me i Dnevno, ali oni su sada u stečaju pa mi se ne da gnjaviti na sudu s njima, to je iznimno naporno. Osim toga, ukrali su i fotografiju, na kojoj sam, 'ajde, barem dobro ispala."

Autorica: Ana Benačić