Iz medija

Stanka u Saboru: Policijski koridor između novinara i ministara pritisak je na medijske slobode

26.02.2016.
Link na članak

Sabor je jutros rad započeo stankom zbog onemogućavanja novinarima da uoči jučerašnje sjednice Vlade postavljaju pitanja ministrima.

Sabor je jutros rad započeo stankom zbog onemogućavanja novinarima da uoči jučerašnje sjednice Vlade postavljaju pitanja ministrima.

Saborskog zastupnika HRID-a  Dragu Prgometa zanimalo je tko to onemogućuje ministrima iz "reformske Vlade da izvješćuju javnost o tome što čine" i "odgovaraju na pitanja novinara?"

"Hoće li i dalje policijski koridor razdvajati novinare i ministre", pitao se Prgomet.

 

Loša praksa bivših Vlada 

Prgomet kaže i da nije oduševljen da novinari sve češće moraju zaskočiti nekog dužnosnika da bi dobili informaciju te ministre i to rade na kiši i na suncu. Isto tako je naglasio kako se samo nastavila praksa bivših Vlada te je pozvao premijera Tihomira Oreškovića da svoje suradnike ne skriva od javnosti.

"Takvim postupcima nastavlja se loša tradicija bivših vlada. Hoće li ovo biti nastavak pritiska na novinske slobode kao što su bile izmjene Kaznenog zakona za prošle Vlade", naglasio je Prgomet.

Ivan Šuker iz HDZ-a mu je odgovorio da u odnosu s medijima ne postoje problemi.

 

Reagirao i HND

Stanku su zatražili zastupnici SDP-a, BUZ-a,HNS-a, HDZ-a i HRID-a.

Podsjetimo, novinari su jučer bili fizički onemogućeni da prije sjednice Vlade uobičajeno postavljaju pitanja ministrima prilikom njihova ulaska u zgradu na Markovu trgu, za što je bila angažirana policija.

"Do čekanja pred zgradom Vlade i 'povlačenje ministara za rukave' ne bi nikada ni došlo da su pravila jasno postavljena, odnosno da su ministri svakodnevno dostupni za sva pitanja koja novinare i javnost s pravom zanimaju. Komunikacijska strategija Vlade naprosto ne smije biti dodatno zatvaranje prema javnosti, ona je dužna biti otvorena za sve što građane putem njihovih novinarskih poslanika zanima", reagirao je jučer HND dodajući da od Vlade i svih drugih aktera zahtjeva da  na sve moguće poznate načine uspostave transparentnu komunikaciju s novinarima i građanima.