Iz medija

'Snimili su me za sporni Montirani proces, nema tu antisemitizma'

22.03.2016.
Link na članak

Ognjen Kraus, predsjednik Židovske općine Zagreb, potvrdio je za Tportal da je sudjelovao u snimanju priloga za Montirani proces, emisiju koja je odlukom novog vodstva Hrvatske radiotelevizije skinuta s programa. Objašnjenje Joze Barišića, v. d. ravnatelja Poslovne jedinice Program, prema kojem je urednica Ružica Renić Andrijanić odbila autorizaciju scenarija jer je jedan skeč bio naslovljen 'Židovi će sravniti cijeli svijet', Krausu je neprihvatljivo, baš kao što mu je neprihvatljiv izostanak službene reakcije na marširanje Zagrebom uz povike 'Za dom spremni'.

'To je lov na vještice i nema veze s antisemitizmom. Zna se što je skeč. Prvo pitanje koje mi je bilo postavljeno bilo je upravo u vezi antisemitizma. Kako netko uopće može pomisliti da bih ja sudjelovao u tom intervjuu da je pitanje bilo antisemitsko? Vidio sam cijelu epizodu i sve je bilo u redu', izjavio je Ognjen Kraus za tportal, dodajući da se rado odazvao pozivu na snimanje 'Montiranog procesa'.

Odluku o zabrani emitiranja ove satirične emisije na Prisavlju su obrazložili raspirivanjem 'vjerske, nacionalne i druge netrpeljivosti', iako predsjednik Židovske općine Zagreb nije uočio ništa problematično u prilogu koji je sporan novim HRT-ovim komesarima. Dapače. U tom skeču bio je jedini gost, a prije odlaska sa seta s autorima 'Montiranog procesa' provjerio je sve što će biti emitirano.

'Kad se ovako nešto kaže, onda se reagira, ali kad se maršira po Zagrebu i viče 'Za dom spremni', onda nitko ne reagira', konstatirao je Kraus.

 

Anto Kovačević kao inspiracija 

Nakon nekoliko neuspjelih opravdanja ukidanja 'Montiranog procesa', uključujući ono šefa HDZ-a Tomislava Karamarka - da su se u toj emisiji 'pojedinci bez talenta izrugivali na račun države u kojoj žive' - u nemoguću misiju otisnuo se i Jozo Barišić. U intervjuu za Jutarnji list poručio je da je 'urednica odbila autorizaciju scenarija jer je jedan skeč nosio naslov 'Židovi će sravniti cijeli svijet'. 'Bez obzira na žanr, HRT kao javni servis ima odgovornost za sve izrečeno u svojem programu', izrekao je Barišić.

A sporni naslov inspiriran je, podsjetimo, govorom Ante Kovačevića, člana predsjedništva HSP-a dr. Ante Starčević, koji je na nedavnom stranačkom Općem saboru ustvrdio da je ugrožena biološka supstanca hrvatskog naroda te je, uz ovacije okupljenih, poručio Zoranu Milanoviću, Miloradu Pupovcu i Vesni Pusić da im 'jedina nada osta da u Savu skoče s mosta'.

'Moramo se, po mom mišljenju, ponašati kao Židovi i trebamo učiti od njih u političkom, obavještajnom i gospodarskom smislu. Oni su lutali od nemila do nedraga, pjevajući onu čuvenu hebrejsku 'L'shanah haba'ah b'Yerushalayim' - sljedeće godine srest ćemo se u Izraelu. Dobili su svoju državu, znaju cijeniti - za prst svoga vojnika oni su u stanju sravniti cijeli svijet', kazao je Kovačević.