Iz medija

»Slovački mediji imaju povijest otpora«

03.11.2023.
Link na članak

oštro

Nakon ovogodišnjih parlamentarnih izbora, Slovačka se našla na demokratskom raskrižju. Istaknuta figura slovačke politike, bivši premijer Robert Fico, vratio se na političku scenu. Njegova stranka »Smer-SD« (»Smjer – Socijaldemokracija«) odnijela je pobjedu na izborima, što je Slovake podsjetilo na 2018. godinu i brutalno ubojstvo istraživačkog novinara Jána Kuciaka i njegove zaručnice Martine Kušnírove.

Kuciakove istraživačke priče razotkrile su korupciju u vladi i veze između političkih elita i organiziranog kriminala – što je Fica tada koštalo premijerske pozicije.

Lukáš Diko, glavni urednik Istraživačkog centra Ján Kuciak za Oštro je prokomentirao pobjedu Smera, kao i implikacije koje ona ima za medijsku slobodu i istraživačke novinare u Slovačkoj.

Koji su faktori pridonijeli izbornom uspjehu stranke »Smer-SD«?

Popularnost Smera pala je nakon parlamentarnih izbora 2020. godine, dijelom zbog ubojstva Jána Kuciaka i Martine Kušnírove, ali i zbog unutarnjeg raskola u stranci. Fico je tada odlučio promijeniti pristup i, prema našim analizama, dobio podršku tako što je širio dezinformacije o koronavirusu i cjepivima. Također, zagovarao je i anti-američku i prorusku retoriku.

Osim toga, prioritet vlade koja se formirala nakon izbora 2020. godine bio je intenzivna borba protiv korupcije. Istraživalo se mnogo slučajeva iz Ficove ere, ali vladajući pritom nisu bili toliko dobri u samom upravljanju državom. Sve se to događalo u vrijeme pandemije koronavirusa, pa je Ficovoj pobjedi pomoglo i već opadajuće povjerenje u državu i njene institucije.

 

Cijeli intervju možete pročitati na ostro.hr.