Iz medija

Slobodna Dalmacija otpustila posljednjeg novinara zagrebačkog dopisništva

25.05.2015.
Link na članak

ZAGREB, 20. svibnja 2015. (Hina) - Uprava Slobodne Dalmacija ukinula je zagrebačko dopisništvo otkazavši ugovor o radu jedinom preostalom novinaru, unatoč protivljenju Radničkog vijeća i upozorenjima o tzv. prikrivenom radu jer se uvidomu tekstove iz Zagreba objavljene u Slobodnoj Dalmaciji može utvrditi da su njihovi autori bivši novinari dopisništva u međuvremenu zaposleni u nakladniku Jutarnjeg lista EPH Media.
ZAGREB, 20. svibnja 2015. (Hina) - Uprava Slobodne Dalmacija ukinula je zagrebačko dopisništvo otkazavši ugovor o radu jedinom preostalom novinaru, unatoč protivljenju Radničkog vijeća i upozorenjima o tzv. prikrivenom radu jer se uvidom u tekstove iz Zagreba objavljene u Slobodnoj Dalmaciji može utvrditi da su njihovi autori bivši novinari dopisništva u međuvremenu zaposleni u nakladniku Jutarnjeg lista EPH Media.

Posljednji novinar iz zagrebačkog dopisništva, kako se doznaje, otkaz je dobio početkom svibnja, a rješenje mu je uručeno prošlog tjedana nakon povratka s godišnjeg odmora. Gašenje dopisništva uslijedilo je uz obrazloženje uprave da se od 2011. kontinuirano bilježi pad poslovne aktivnosti i gubitak tržišta kao izravan rezultat pada prodaje lista Slobodna Dalmacija.

Radničko vijeće o tom se prijedlogu uprave Slobodne Dalmacije očitovalo upozorivši da bi ukidanjem dopisništva u Zagrebu došlo do daljnjeg pada prodaje tog dnevnika, a samim time i pada prihoda od oglašavanja. Istaknuli su i da vijesti iz Zagreba nisu lokalnog karaktera već su od značaja za sve čitatelje u državi.

Osim toga, Radničko vijeće u svom je mišljenju istaknulo i da se objavljuju tekstovi honorarnih suradnika, a odbacuju i navode uprave da su razlozi za ukidanje dopisništva gubitak tržišta i pad poslovne aktivnosti budući da je Slobodna Dalmacija u 2014. iskazala višemilijunsku dobit.

Ukidanje dopisništva osudili čelnici Sindikata novinara i HND-a

Predsjednik Sindikata novinara Hrvatske Anton Filić izjavio je za Hinu da je odluka o otkazu posljednjem novinaru zagrebačkog dopisništva dalmatinskog dnevnika "doista čudna, posebno ako se uzme u obzir da je Slobodna Dalmacija lani iskazala dobit i da dobro posluje te, s druge strane, da se ukida baš dopisništvo u Zagrebu, glavnom gradu Republike Hrvatske.

"No, moćnici u našim medijima ne prezaju ni od najbizarnijih odluka samo da bi uvećali dobit svojih gazda pa u tom smislu to i nije neko veliko iznenađenje", rekao je Filić upozoravajući i na, kako navodi, elemente prikrivenog rada novinara za Slobodnu Dalmaciju, a zaposlenih u društvu EPH Media.

"To je ponajprije argument da se ospori otkaz \'posljednjem Mohikancu\' u Zagrebu u eventualnoj tužbi, ako do nje dođe i ako s tim zaposlenikom nije postignut sporazumni raskid ugovora. Jasno je da nije prestala potreba izvještavanja iz Zagreba. O ostalome je teško govoriti ovako sa strane, trebalo bi vidjeti kakav ugovor postoji između SD i EPH Medije", zaključio Filić.

Potez uprave Slobodne Dalmacije Hini je komentirao i predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Saša Leković.

"Uprava SD-a, kao i svaka uprava neke tvrtke, može donositi odluke za koje je formalno nadležna pa tako u ovom slučaju i odluku o ukidanju zagrebačkog dopisništva. No, pravi je problem činjenica da se masovno ukidaju medijska dopisništva po cijeloj Hrvatskoj i da je taj proces praktično već u završnoj fazi. Mediji koji imaju namjeru pokrivati veći dio Hrvatske ili cijelu Hrvatsku, a bez dopisnika i dopisništava svakako to ne mogu raditi kvalitetno. Uz, to zatvaranju dopisništva nerijetko prethodi nepoštivanje radnih prava pa i šikaniranje dopisnika. To su problemi koji proizlaze iz odluka o marginaliziranju, a potom i zatvaranju dopisništava", kazao je Leković.

Osvrčući se na problem \'prikrivenog rada\' novinara Leković je kazao da bi svakako trebalo istražiti što se zapravo događa.

"Krajem ovog tjedna bit će izborna skupština Sindikata novinara Hrvatske. Nakon što bude izabrano rukovodstvo SNH-a za slijedeće četiri godine razgovarat ćemo o konkretnim oblicima suradnje SNH-a i HND-a pa će i to pitanje sasvim sigurno, ne samo u EPH, doći na dnevni red", zaključio je Leković.

Predsjednik Uprave Slobodne Dalmacije Miroslav Ivić naglasio je da su pitanja vezana uz zagrebačko dopisništvo iz domene radno-pravnih statusa te da će na postavljena pitanja odgovore poslati kada mu ih proslijedi nadležna pravna i kadrovska služba.

Grupa Slobodna Dalmacija u svom izvješću o stanju društva za 2014. iskazala je dobit u iznosu od 6,6 milijuna kuna i navela da je u toj kompaniji krajem prošle godine radilo 334 zaposlenika.

(Hina)